Az elmúlt évtized legaktívabb pénzhamisító bűnbandáját számolták fel Spanyolországban

Az elmúlt évtized legaktívabb, 500 eurós bankjegyekre szakosodott pénzhamisító bűnbandáját számolták fel Spanyolországban a hatóságok az Europol támogatásával.

 

A spanyol belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a csoport működése során több mint 8 millió euró értékű hamis pénzt gyártott.

A szeptember végén végrehajtott akcióban a rendőrök egy időben kilenc helyszínen csaptak le, és 12 embert tartóztattak le, köztük a bandát irányító nyomdászt.

A nyomozás 2021 közepén indult, miután kiváló minőségű hamis 500 eurós bankjegyek bukkantak fel a kereskedelmi forgalomban. Majd egy másik akcióban egy Barcelonához közeli településen több mint 4 millió értékben hamis 500 eurósokat találtak egy zsákban. A vizsgálat megállapította, hogy mind ugyanabból a hamisításból származnak.

A bankók ráadásul számos közös vonást mutattak egy korábbi, 2009-es esetben előkerült készpénzzel, így kezdtek el nyomozni az akkori elkövető után.

A férfiről kiderült: a picassenti börtönben megismert rabtársaiból szervezett bandát. Az általuk előállított hamist pénzt bűncselekmények elkövetésére, például drog vásárlására használták fel kisebb mennyiségekben, különböző városokban.

A hamisításnak a koronavírus-járvány vetett véget, ugyanis a korlátozások miatt nem tudták tovább beszerezni a hamisítványok előállításához szükséges anyagokat Kínából – olvasható a belügyminisztérium közleményében.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.