A szépkorúak köszöntése – Idősek Világnapja Budaörsön

(Budaörs, 2022. október 5. – Budaörsi Infó) Az Idősek Világnapja alkalmából 2022. október 4-én Budaörsön a Jókai Mór Művelődési Központban az idősebbeket ünnepeltük. Ennek a programnak a megszervezésére az elmúlt két évben nem volt lehetőség a koronavírus-járvány miatt.

 

 

Az eseményen jelen volt Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, Kövesdi Gabriella, a Szociális és Egészségügyi Iroda vezetője, a városi intézmények és civil szervezetek vezetői, a Nyugdíjas klubok vezetői, az elmúlt években köszöntött szépkorúak, és természetesen nagyon sokan maguk az ünnepeltek.

 

A polgármester kiemelte a beszédében, hogy Budaörsön a szociális juttatások köre bővült, többen kaphatnak szociális támogatást.

 

Wittinghoff Tamás ünnepi beszédet mondott és köszöntötte a legidősebb nyugdíjast a teremben: Kolumbán Lászlónét, aki idén ünnepelte 98. születésnapját!

 

 

idosekvilagnapja2022okt

 

Ezt követően pedig „Kicsi gyere velem rózsát szedni.” címmel, Falusi Marianna és Weis Viktor előadását hallgathatta meg a közönség. Cserháti Zsuzsa és Máté Péter dalait elevenítették fel.

 

 

idoseknapja

 

idosekvilagnapja2022 (4)

 

 

Wittinghoff Tamás ünnepi beszéde

 

„A fiatalság gyönyörű, de az örök fiatalság roppant veszélyes képzelgés. Öregnek lenni ugyanolyan fontos és szép mint fiatalnak lenni!”  – Ezt a megállapítást Ferenc pápa tette, amikor idén februárban az idősekről beszélt. Aztán kicsit bővebben is kifejtette:

„Az öregkor minden korosztály számára ajándék! Az érettség és a bölcsesség ajándéka. Az idősek olyanok, mint a fa gyökerei: ott, náluk van az egész történelem, a fiatalok pedig olyanok, mint a virágok és a gyümölcsök.

Ha a gyökerektől nem érkezik a nedv, ha nem érkeznek az éltető „cseppek”, akkor a fa sosem virágzik ki.

Tehát a fiataloknak beszélgetniük kell az idősekkel, az időseknek pedig a fiatalokkal! És ez a híd lesz a bölcsesség átadása az emberiségben.”

 

 

idosekvilagnapja2022 (6)

 

Vagyis Ferenc pápa, ahogyan szokta, világosan írta le az élet folyamatát és a fiatalok és idősek egymásrautaltságát.

Nekünk, budaörsieknek szerencsére nem újak ezek a gondolatok. Mi mindig értékként tekintettük az időseinkre, akikről egy pillanatra sem feledkezhetünk meg. Nem véletlenül kaptuk meg már 2007-ben az Idősbarát Város díjat. Ezt többek között azzal érdemeltük ki, hogy a legfontosabb alapszükségletek magas szintű biztosításán túl, a szabadidő tartalmas eltöltésére és a közösségi kapcsolatok kiteljesítésére is számtalan lehetőséget kínáltunk. És tesszük ezt azóta is, ugyanígy.

Most olyan időket élünk, amikor ismét az alapokat kell megerősítenünk. A súlyos gazdasági és szociális válság, amelyben jelenleg Magyarország van, leginkább az időseket fenyegeti. Ezért az utóbbi hetekben kiemelten foglalkozott az önkormányzat azzal, hogy Budaörsön egyetlen idős se kerüljön veszélybe.

 

 

idosekvilagnapja2022 (3)

 

Már most érzékeljük, hogy jelentősen megnövekedett a segítségkérők száma, pedig a helyzet még rosszabbodni fog, hisz most érkeznek majd a megemelt energia számlák. Ezért a legutóbbi képviselő-testületi ülésünkön tovább erősítettük a helyi szociális hálónkat, amelynek mindenkit meg kell védenie. Megtartottuk azt a 22 féle támogatási formát, amelyeket működtetünk, de jelentősen megemeltük az értékhatárt, amitől valaki jogosulttá válik a lakhatási támogatásokra. Ez most a minimál nyugdíj hatszorosa lett. Ez messze magasabb a magyarországi átlagnál.

Ugyanakkor a támogatási összegek emeléséről is döntöttünk. Bízom benne, hogy ez elegendő lesz a legnagyobb problémák kezelésére. De innen is bátorítok mindenkit, hogy ha bármilyen területen veszélyben érzi a megélhetését, azonnal forduljon az önkormányzathoz vagy bármelyik szociális intézményünkhöz. Tényleg nem csak szólam Budaörsön, hogy senkit nem hagyunk az út szélén. Nem fogjuk a legnehezebb időkben sem megengedni, hogy méltatlan helyzetbe kerüljenek az időseink.

 

 

idosekvilagnapja2022 (2)

 

Ám bármennyire ez tűnik most a legfontosabbnak, nem fogjuk feladni az ennél magasabb rendű céljainkat sem. Azt szeretnénk továbbra is, ha a városunkban élő időseknek derűs, nyugodt nyugdíjas éveik lennének, és folyamatosan azt éreznék, hogy szükségünk van a tudásukra, bölcsességükre. Hogy mi tényleg értéknek tekintjük őket.

Az idős kor egyik természetes velejárója a múltra emlékezés, a jó értelemben vett nosztalgiázás. Ezért is kértük fel a sokak által szeretett Falusi Mariannt és Weisz Viktort, hogy kicsit repítsenek vissza minket a múltba Cserháti Zsuzsa és Máté Péter dalaival.

 

 

idosekvilagnapja2022 (8)

 

A programot követően egy kis ajándékkal kedveskedett az Önkormányzat a szépkorúaknak.

 

 

idosekvilagnapja2022 (1)

 

tea

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.