Beszáll a hulladékszállításba a Mol – A Budaörsön is szolgáltató Budapesti Közművekkel hoznak létre közös céget

(Budaörs, 2022. szeptember 29. – Budaörsi Infó) – A Fővárosi Közgyűlés támogatta, hogy a Mol és a Budapesti Közművek (BKM) közös céget hozzon létre a főváros és a központi régió hulladékszállítására szeptember 28-án. A Budaörs hulladékgazdálkodási tevékenységének a BKM általi átvételének tapasztalatai is hozzájárultak a döntéshez. Az olajipari vállalat gyűjti be a hulladékot a magyarországi településekről a jövő évtől.

 

 

A Mol Nyrt. nyerte el a Magyar Állam által kiírt hulladékgazdálkodási koncessziós pályázatot. A vállalat korábbi közlését erről itt találják.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatokat érintő jogszabályi változások részeként, a 2023. július elsejétől hatályos koncessziós működési modellből eredő változások miatt szükséges elvi döntéseket egyhangúlag hozta meg a fővárosi testület.

A jogszabálymódosítások eredményeként a jelenlegi hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység 2023. július 1-től már nem önkormányzati, hanem állami közfeladat. A rendelkezések szerint az állami hulladékgazdálkodási közfeladat gyakorlását az állam kizárólag egységesen, egy és ugyanazon koncesszor részére, meghatározott időre átengedheti.

 


A koncesszió jogosultja 35 éves időtartamra a Mol lett.

A koncessziós szerződéssel átengedett jog tovább nem ruházható, de a tevékenység ellátásába a koncessziós társaság koncesszori alvállalkozót bevonhat – olvasható a javaslatban.


 

Mint írták, a Mol megkereste a BKM-et, hogy közös vállalatot hozzanak létre.

Az elfogadott javaslat szerint a gazdasági társaságnak 50-50 százalékos tulajdonosa lenne a BKM Nonprofit Zrt., és a MOL Nyrt. vagy a MOL Körforgásos Gazdaság Kft., azzal, hogy a négy fős igazgatóságba a két oldal egyenlő arányban delegáljon tagokat.

A BKM érintett munkavállalói munkáltatói jogutódlással 2023. július 1-től a létrehozásra kerülő gazdaság társaság munkavállalói lennének.

 


A BKM hulladékgazdálkodási divíziója jelenleg évente mintegy 650 ezer tonna hulladék begyűjtését végzi.

Budaörs hulladékgazdálkodási tevékenységének a BKM általi átvételének tapasztalatai alapján egyértelmű, hogy további 40-60 agglomerációs település hulladékgazdálkodási közszolgáltatásának azonos szolgáltató általi ellátása jelentős méretgazdaságossági előnyöket hordoz.

A Pest megyéből származó várható mintegy 200 ezer tonna többlethulladék begyűjtése, kezelése, ártalmatlanítása önmagában is drasztikusan javítani fogja a meglévő alapinfrastruktúra kihasználtságát – olvasható az előterjesztésben.


 

Mint írták, a közös vállalatban a BKM számára hozzáférhetővé válnak azok a pénzügyi források, amelyek biztosítják a hulladékgazdálkodási vagyonelemek értéknövelő fejlesztéseit, a Mol pedig teljesíteni tudja a koncessziós pályázatban vállalt kötelezettségeit, és teljesülnek a tulajdonosok jövedelmezőségi elvárásai. “Összességében pedig növekvő pályára állhat a fővárosi és regionális hulladékgazdálkodás” – fogalmaztak.

 

(A Mol hulladékgazdálkodással kapcsolatos tevékenységéről a honlapjukon olvashatnak bővebben.)

 

 

(Budaörsi Infó / mti)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.