Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Ananászos, kókuszos rizssaláta

(Budaörs, 2022. szeptember 4. – Budaörsi Infó) A külföldi utazásokat azért is szeretem mert új ízvilágú, eddig még nem ismert fogásokat gyűjthetek be. Imádok új ételeket megkóstolni és rácsodálkozni, hogy mennyire változatosan és kreatívan lehet főzni, hisz gyakran semmi extra összetevő nincs az ételben csupán csak azok nem szokványos párosítása, a nekem eszembe nem jutó fűszerek és ízek összekeverése varázsol valami elképesztően finomat. Egy számomra frissítő újdonságként ható, zseniális ízű, trópusi hangulatot idéző receptet osztok most meg. A rizssaláta elsőre talán érdekesen hangzik, de másként nem tudom én sem hívni, ki kell próbálni, meg kell kóstolni…

 

 

Hozzávalók:

• 200 g hosszú szemű rizs – én a basmatit szeretem

• 250 g koktélparadicsom

• 1 db ananász (vagy ananászkonzerv, de nem cukrozott!)

• 50 g kókusz chips – szeletelt szárított kókusz

• snidling hagyma

• 1-1 csokor petrezselyem, koriander

• olívaolaj, só, szerecsendió, gyömbér, esetleg pici chili

 

 

recept (3)

 

 

Elkészítés:

Amíg a rizst fedő alatt megfőzőm, félbevágom az édes koktélparadicsomokat, megmosom és felaprítom a zöldpetrezselymet, a snidlinget és koriandert.

A koriandert imádom, ezért fagyasztva is tartok a hűtőben arra az esetre, ha nem lehet kapni, de aki nem bírja az ízét, az hagyja ki. Bár szerintem ennek a fogásnak ez a lelke, az ananásszal együtt. Az ananászból vágok a héjával együtt pár szeletet díszítésként a tányérra, a többit meghámozom (a közepét kivágom) és apró kockákra vágom.

A megfőtt és már kihűlt rizshez hozzákeverem az összes előkészített hozzávalót: az édeskés ízt adó kókuszszeleteket, a zamatos ananászt, a paradicsomot és az illatos zöldfűszereket. Jó gazdagon meglocsolom olívaolajjal.

Sóval, pici szerecsendióval, gyömbérrel ízesítem. Aki szereti a chilit, az egy picit tegyen rá, szerintem úgy isteni.

Egy órára beteszem a hűtőbe, hogy legyen idejük megbarátkozni és összeérni. Elképesztően finom ahogy a rizs begyűjti a kókusz és az ananász ízét, ahogy a koriander hozzásimul az ananászhoz és az egész picit savanyú és édes, fűszeres is egyben.

Kitűnő fogás így ahogy van, vegetáriánusoknak is, de remek köret is lehet sült halak és grillhúsok mellé is, illetve fel lehet még turbózni apró garnélarákokkal is.

 

 

recept (2)

 

Jó étvágyat hozzá!

Géczy-Gaál Szilvia

(Budaörsi infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.