Az oktatás fejlesztéséért, a pedagógusok megbecsüléséért tüntettek a fővárosban

(Budaörs, 2022. szeptember 3. – Budaörsi Infó) Az oktatás fejlesztéséért, a pedagógusok megbecsüléséért tüntettek diákok, tanárok, baloldali politikusok, ellenzéki aktivisták és civilek pénteken Budapesten. Budaörsiek is demonstráltak.

 

 

A “Diákok a tanárokért” Facebook-csoport által jegyzett demonstráció szervezői több kormányzati figyelmet követeltek a közoktatásnak.

Sürgették a tanárhiány megoldását, tanítható és tanulható mennyiségű tananyag bevezetését és “élhető iskolát”.

A demonstráció résztvevői a Szent István téren gyülekeztek; majd a “Tanárokkal vagyunk!” feliratú molinó mögött elindult a menet.

A tüntetők a Zrínyi utca – Széchenyi István tér – Dorottya utca – Vörösmarty tér – Váci utca útvonalon a Fővám térre vonultak. Eközben a “szabad ország, szabad oktatás”, “nincs tanár, nincs jövő”, “nincs pénz, nincs tanítás”, “fizessétek ki a tanárainkat!”, és a “sztrájk alapjog” rigmusokat skandálták. A vonulók között lehetett látni Szabó Bálint aktivistát, több baloldali politikust, például Karácsony Gergelyt, Márki-Zay Pétert, Lendvai Ildikót, Tordai Bencét, Kunhalmi Ágnest. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a közösségi oldalán élőben közvetítette a rendezvényt.

A tömeg a Kossuth-nótát énekelve megállt az oktatást felügyelő Belügyminisztérium épülete előtt.

A Fővám téren felállított színpadon felszólaló pedagógusok és diákok több állami forrás felhasználását követelték a közoktatás finanszírozására, illetve sztrájkra szólították fel a pedagógusokat és a társadalom szolidaritását kérték az oktatás fejlesztéséért.

Sok tüntető a pedagógusmegmozdulások jelképévé vált kockás inget viselt, illetve kockás inges zászlót lobogtatott. A demonstráció végén a szervezők egy 8×4 méteres kockás inges zászlót függesztettek ki a Szabadság hídra.

 


 

A demonstráción budaörsi szülők és illyéses diákok is részt vettek.

 

illyes_diakok_tuntetse_bp_2022szept2

 

illyes_demonstracio_2022szept2_bp

 

Fotók: Facebook.

 


 

(Budaörsi infó / mti)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.