Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Baconbe göngyölt csirkemáj párolt spenóttal

(Budaörs, 2022. augusztus 7. – Budaörsi Infó) Kánikulában olyan nehezen kapcsolom be a sütőt, de ezért az isteni finom szalonnába göngyölt májfalatokért megteszem, mert megéri. A fiam, akinek ez az egyik kedvence, most jön haza a táborból, ezzel várom. A spenótból pedig nemcsak főzelék készíthető, hanem pár perc munkával egy egészséges, ízletes, könnyű zöld köret is.

 

Hozzávalók:

– 50 dkg csirkemáj
– 1 nagy dupla csomag bacon
– 1 nagy zacskó – 0,5 kg bébi spenót (párolva nagyon összeesik)
– olíva olaj vagy vaj

–  só és fűszerek: rozmaring, kakukkfű, oregánó, szerecsendió, fokhagyma

 

 

recept_baconbegongyolt

 

 

Elkészítés:

 

A csirkemájat szépen alaposan megtisztítom és két darabra vágom ahol úgy adja magát. Vékony baconszeletekkel körbetekerem és sorban a picit beolajozott tepsibe helyezem őket.

A tetejét megszóróm friss vagy szárított rozmaringgal és kakukkfűvel, ettől lesz igazán finom íze és isteni illata is.

A májat tilos sózni, mert akkor kemény lesz! (majd csak miután megsült lehet rászórni egy keveset, illetve a szalonna sóssága éppen elég lesz neki.)

Mivel még maradt a tepsiben hely mellé tettem 2 db nagyobb répát is, ami szintén együtt sült a májjal.

 

 

recept_baconbegongyolt7

 

180 fokra melegített sütőben kb: 25 percig fólia alatt sütöm, majd fólia nélkül 5 percig grillezem, hogy szép ropogós piros legyen a szalonna, belül a máj pedig puha krémes maradjon.

Nem szabad túlsütni, mert akkor kemény lesz a máj!

Amikor kész van a máj, jön a köretvarázslás. A spenótot leöntöm a vízforralóban felforralt vízzel, állni hagyom benne 3 percig, majd leszűröm. Egy serpenyőbe olíva olajat teszek (vagy vajat) és beleforgatom a spenótot, kb. 3 percig párolom és közben ízlés szerint sózom, fűszerezem (fokhagymával, szerecsendióval, oregánóval).

Ezt a köretet sült halakhoz is el lehet készíteni, akkor még citromot is facsarok rá, illetve kevés balzsamecetet adok hozzá.

 

 

recept_baconbegongyolt

 

Elképesztően finom és egészséges is, a gyors hőkezelés miatt minden vitamin megmarad a spenótban. A máj – ha esetleg maradna belőle – hidegen is nagyon finom. Sőt!

Kovászos uborkával is isteni.

 

 

recept_baconbegongyolt

Jó főzést és jó étvágyat kívánok!

Géczy-Gaál Szilvia

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.