Elkezdődött a nyár az ingatlanpiacon

Csökkenő tendencia volt érezhető júniusban mind az ingatlanpiaci adásvételekben, mind a jelzáloghitelek piacán: a nyár első hónapjában májushoz képest és tavaly júniushoz képest is kevesebb lakóingatlan cserélt gazdát, és csökkent a megkötött lakáscélú jelzáloghitelek szerződéses összege is.

 

 

A Duna House (DH) pénteken közölt havi becslése szerint júniusban országosan  10 859 lakóingatlan cserélt gazdát, ami májushoz képest 13 százalékos, 2021 júniusához képest pedig 20 százalékos visszaesés.

Az ingatlanpiacon az első fél évben a Duna House szerint közel 75 ezer tranzakció zajlott, ami 2021 azonos időszakához képest 10 százalékos elmaradás, a járvány által sújtott 2020-hoz képest viszont 25 százalékos növekedés.

A jelzáloghitel-piacon a kisebb volument részben a kifutó Zöld otthon hitel magyarázza. A Duna House becslése alapján a nyár első hónapjában 120 milliárd forint összegben kötöttek lakáscélú jelzáloghitelt, ez az előző év júniusához és az idei májushoz képest 13, illetve 15 százalékos csökkenés.

Az első fél évben az MNB első négy havi tényadata és a Duna House májusi és júniusi becslése alapján 753 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, ami a 2021-es első fél évhez képest 26 százalékos növekedés.

A második fél évben az emelkedő kamatkörnyezet miatt visszafogottabb ingatlanpiaci forgalommal számolnak a szakemberek.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.