Ingatlan.com: stabilizálódott a kereslet és kínálat a lakáspiacon márciusban

Stabilizálódott a kereslet és kínálat a lakáspiacon márciusban – közölte az ingatlan.com saját adatai alapján.

 

 

Az ingatlanhirdetési portál szerint az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma éves szinten majdnem 30 százalékkal esett vissza, de februárhoz képest csak 3 százalékos volt a csökkenés.

A feladott eladó használt lakóingatlan-hirdetések száma márciusban országosan és éves szinten 4 százalékkal csökkent, havi szinten viszont 12 százalékkal, a naptárhatást is figyelembe véve 1 százalékkal bővült.

Budapesten 13 százalékkal több használt lakóingatlant hirdettek meg eladásra, mint egy hónappal ezelőtt. A megyeszékhelyek és városok friss kínálata 11-12 százalékkal, a községeké pedig 8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz viszonyítva.

 

 

budaors_lakohazak_ingatlan_odvashegy_2021marc9

 

Az ingatlan.com elemzése szerint márciusban 1733 településen több mint 38 ezer használt lakást és házat hirdettek meg a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, az eladó lakóingatlanokra pedig több mint 340 ezer érdeklődés érkezett.

A nagyvárosokban és Budapesten 6-8 százalékkal csökkent a friss kínálat, a községekben viszont 5 százalékkal nőtt.

“A friss adatok nem jelentenek meglepetést. Folytatódott a februári trend, ami alapján a tavaly év eleji lendülethez képest mérséklődött a lakáspiac keresleti-kínálati oldala, az előző hónapokhoz képest pedig stagnálást mutatnak. Az Ukrajnában zajló háború, a bizonytalanabbá váló gazdasági kilátások és a dráguló lakáshitelek befolyásolják leginkább most a lakásvásárlókat és eladókat” – értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.