Kerékpáros jegyzetek – Budaörsi és környékbeli túraútvonal javaslatok

(Budaörs, 2022. március 17. – Budaörsi Infó) A Télen-nyáron két keréken cikksorozatunkat 2022-ben a Kerékpáros jegyzetek váltják fel. A budaörsi Fillari kerékpáros egyesület tagjai ebben az évben azt tervezik, hogy bemutatják olvasóinknak a környékben rejlő kerékpáros lehetőségeket. Tartsanak velünk!

 

 

Bár ezek a hideg hónapok nem a legideálisabbak kerékpározás szempontjából, de egy kis felkészülés után semmi akadálya a tekerésnek. A kerékpározásban az első számú ökölszabály, hogy az útvonalválasztás a lehető legkörültekintőbben történjen.

A tervezés legfőbb szempontjai a következők: mi a cél (szabadidős, szórakoztató gurulás, sportedzés, munkahelyi ingázás, stb), a célnak megfelelő-e a kerékpár, az edzettségi állapot és végül, de nem utolsó sorban a várható időjárás.

Ha ezeket tisztázzuk magunkban, akkor dönthetünk az útvonalról. Budaörsiként kiváló lehetőségeink vannak, a fenti szempontok bármelyike is legyen igaz ránk. Településünk kerékpárút szempontjából az országos viszonyokat figyelembe véve jól ellátott és szerencsénkre folyamatosan bővül a rendelkezésre álló útvonalak száma, hogy autóktól elkülönített utakon hódolhassunk időtöltésünknek.

Kiindulópontnak tekintsük a Városházát, képzeletbeli túránkat innen indítjuk.

 

 

fillarikerekparosegyesulet2022 (10)

 

1. útvonal:

Aki egy könnyed hétvégi délutáni programot szeretne a családnak szervezni, leginkább a Baross utca felé érdemes indulnia, itt jobbra fordulva a Bazsalikom utca felé kényelmesen el lehet jutni a Bazsarózsa utcához, ahol a parkerdő és egy jól felszerelt játszótér jelenthet állomást, egy kisebb emelkedő leküzdését követően pedig a Törökugrató lábához lehet jutni.

Kicsit távolabb helyezkedik el Kamaraerdő, de szerencsére ma már végig kerékpárúton juthatunk el oda. A Városházától indulva szintén a Baross utca felé vesszük az irányt.

A kerékpárutat elérve áttekerünk az M1-M7-es autópálya felett, tovább haladunk a Vörösmarty Mihály út mellett újonnan kiépített kerékpárúton, majd a Fűzfa utcai elágazásnál bal kéz felé vesszük az irányt.

A Hosszúréti-patak mellett haladva érjük el a Kolozsvári utcai sportpályákat (focipálya, futókör, pihenő park), majd jutunk el Kamarardőbe.

Kiváló hétvégi program a családnak, a nagy réten lehet piknikezni, az erdőben és a Tétényi-fennsík tanösvényen pedig kirándulni.

 

 

fillarikerkeparos

 

 

2. útvonal:

A hegyikerékpár szerelmeseinek igazi ínyencséget ad városunk: a Domb utcán feltekerve a Farkashegy több irányból megközelíthető (a Csalogány utca felől megkerülhető Szállás- és Szekrényes-hegy viszonylag sík, de szűk útvonala kedvencünk), ahonnan egészen a János-hegyig föl lehet tekerni, közepes edzettségi állapottal és bütykös, mountain bike gumiabroncsokkal.

Rengeteg turistaútvonal van a hegyen, el lehet jutni Hűvösvölgybe, Budakeszire, a Hármashatárhegyre.

 

 

fillariterkep3d

 

3. útvonal:

Az országúti kerékpárosoknak bővültek a lehetőségeik: a BuBa útvonala gyakorlatilag végleges, a XI. kerületből Kamaraerdőn át, Törökbálint érintésével lehet eljutni Biatorbágyra, majd Etyekre biztonságos, forgalomtól elzárt útvonalon.

Gyakorlatilag Biatorbágytól kezdve radikálisan csökken az autóforgalom, a lehetőségek pedig kiszélesednek. Innentől kezdve már csak a képzeletünk és a kitartásunk szab hatát a túránknak. A kalandvágyó kerékpárosok számára egy kifejezetten impozáns túraútvonal javaslattal készültünk.

A BuBa útvonalon egészen Etyekig haladunk, ott Bicske felé vesszük az irányt, alacsony forgalmú, kerékpáros nyomot tartalmazó útvonalon, Bicskénél becsatlakozunk a kerékpárút folytatásába, majd Csabdit érintve a környék egyik legszebb útvonalán érünk Tarjánba. Az Öreg Favágóban kényelmesen frissíthetünk, megebédelhetünk, majd indulhatunk is vissza.

Mivel az útvonal oda-vissza bő 100 km, ezért csakis felkészült és edzett bringásoknak ajánljuk. A családosok számára a javaslatunk, hogy Bicskénél vagy Csabdinál parkoljanak le, majd onnan tegyék meg az útvonalat Tarjánba.

A teljes útvonal ide kattintva tekinthető meg.

 

 

fillariterkep3

 

Annak érdekében, hogy jól sikerüljön a túra, mindenképpen fel kell készülni. A távtól és időjárástól függően vigyünk magunkkal elegendő ételt és italt, illetve ruházatot.

A kalandvágyó sportkedvelőknek pedig javaslunk néhány túraútvonal szerkesztő appot:

 

1. Komoot – részben fizetős, de 1 db választott régió ingyenes.

Rengeteg beállítási opció van a tereptől, edzettségi állapottól és útvonaltól függően. PC-n és mobilon is szerkeszthető útvonal. (Haladó tuti tipp mobilra: Komoot to GPX app a megtervezett útvonalat könnyedén felvarázsolhatjuk GPS eszközünkre)

 

fillari_mobilalk

2. Strava (útvonal tervezője előfizetéshez kötött)

Az alkalmazás előfizetéshez kötött, de utána rengeteg hasznos funkcióval szolgál, mint például megtekinthető a Strava felhasználók által leginkább kedvelt, használt útvonalak.

 

 

fillari_strava

 

 

3. merretekerjek.hu ingyenes alkalmazás Szintén egy remek útvonaltervező, mely jelöli a szintvonalakat, a kerékpáros utakat, azok kiépítettségét.

 

 

fillariterkep

 

Reméljük adtunk pár ötletet, hasznos tippet!

Élményekben és hátszélben gazdag túrákat kíván a Fillari Team!

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.