Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Gyömbéres mustáros csirke diós burgonyával
- Budaörsi INFÓ
- 2022 március 06.
(Budaörs, 2022. március 6. – Budaörsi Infó) Sokszor szoktam gyömbért használni, mert nagyon szeretem. Nemcsak télen, amikor a pezsdítő, melegítő hatása különösen jól esik, hanem immunerősítő, emésztésjavító, gyomornyugtató, élénkítő hatása miatt.
Akármikor remek húsokhoz, sütikbe és teába reszelve is. Már szinte mindenhol lehet frissen is kapni ezt a keletről származó kis gyökérgumót, ezért mindenképp frisset érdemes használni.
Ez a szinte 30 perc alatt elkészíthető tartalmas és izgalmas ízvilágú fogás családi kedvencünk. A gyömbértől csak egy picit lesz pikáns a hús, a néha már unalmas krumplihoz pedig elképesztően jól passzol a zamatos pörkölt dió.
Hozzávalók:
1 egész csirkemell
3 ek mustár
4-6 cm reszelt gyömbér
1 kk őrölt kurkuma
burgonya, kb. fél kiló
dió, marék
friss rozmaring, petrezselyem
só
olívaolaj
Elkészítés:
A csirkemellet felszeletelem és összekeverem a mustárral, a reszelt gyömbérrel, a kurkumával, a sóval és olívaolajjal, majd hagyom egy picit pácolódni, amíg a krumplit előkészítem. A kurkumától gyönyörű sárga lesz a csirkénk – ha valaki ezt nem szereti bátran lecserélheti, én például sokszor készítem ezt a fogást curry-vel is, de szuper bármilyen egyéb fűszer nélkül is.
A krumplit meghámozom, feldarabolom kis kockára és felteszem főni sóval egy lábasban kb. 6-8 percre, aztán leöntöm a vizet. Nem főzőm meg teljesen, hogy keményebb maradjon, mert készre a serpenyőben fogom sütni a dióval.
Ekkor két serpenyőt teszek a tűzhelyre olívaolajjal, és amikor meleg, az egyikbe beleteszem a húst sülni, a másikba pedig a félig kész krumplit a dióval. A krumplira ráteszem még az apróra vágott rozmaringot és erős lángon készre sütöm, picit megpirítom.
A hús mindkét oldalát 2-3 perc alatt gyorsan átsütöm, ekkorra levet is ereszt – plusz én is öntök rá egy kevéske vizet (kb. 1 dl-t, mert így több finom szaftja lesz –, és fedővel letakarom. Alacsonyabb lángon puhára és omlósra sütöm 10 perc alatt.
Végül még hagyom a fedő alatt pihenni, puhulni pár percet, de tovább sütni nem szabad, mert akkor száraz és kemény lesz. Közben persze megkóstolom a szaftját, és ha szükséges utánsózom. Egy kevés friss petrezselymet vagy koriandert is szeretek rászórni.
Legutóbb a múlt hónapban készített fermentált répás káposztával tálaltam (receptje a januári Budaörsi Infóban – a szerk.). Mire ez a fogás pikk-pakk elkészül mindenki éhes is lesz, mert szuper jó illat tölti be a konyhát a gyömbértől és a diótól.
Jó étvágyat hozzá!
Géczy-Gaál Szilvia
(Budaörsi Infó)
facebook:
0 Komment