Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Gyömbéres mustáros csirke diós burgonyával

(Budaörs, 2022. március 6. – Budaörsi Infó) Sokszor szoktam gyömbért használni, mert nagyon szeretem. Nemcsak télen, amikor a pezsdítő, melegítő hatása különösen jól esik, hanem immunerősítő, emésztésjavító, gyomornyugtató, élénkítő hatása miatt.

 

 

Akármikor remek húsokhoz, sütikbe és teába reszelve is. Már szinte mindenhol lehet frissen is kapni ezt a keletről származó kis gyökérgumót, ezért mindenképp frisset érdemes használni.

Ez a szinte 30 perc alatt elkészíthető tartalmas és izgalmas ízvilágú fogás családi kedvencünk. A gyömbértől csak egy picit lesz pikáns a hús, a néha már unalmas krumplihoz pedig elképesztően jól passzol a zamatos pörkölt dió.

 

 

gyomberescsirke6

 

Hozzávalók:

1 egész csirkemell

3 ek mustár

4-6 cm reszelt gyömbér

1 kk őrölt kurkuma

burgonya, kb. fél kiló

dió, marék

friss rozmaring, petrezselyem

olívaolaj

 

 

gyomberescsirke

 

 

Elkészítés:

A csirkemellet felszeletelem és összekeverem a mustárral, a reszelt gyömbérrel, a kurkumával, a sóval és olívaolajjal, majd hagyom egy picit pácolódni, amíg a krumplit előkészítem. A kurkumától gyönyörű sárga lesz a csirkénk – ha valaki ezt nem szereti bátran lecserélheti, én például sokszor készítem ezt a fogást curry-vel is, de szuper bármilyen egyéb fűszer nélkül is.

A krumplit meghámozom, feldarabolom kis kockára és felteszem főni sóval egy lábasban kb. 6-8 percre, aztán leöntöm a vizet. Nem főzőm meg teljesen, hogy keményebb maradjon, mert készre a serpenyőben fogom sütni a dióval.

Ekkor két serpenyőt teszek a tűzhelyre olívaolajjal, és amikor meleg, az egyikbe beleteszem a húst sülni, a másikba pedig a félig kész krumplit a dióval. A krumplira ráteszem még az apróra vágott rozmaringot és erős lángon készre sütöm, picit megpirítom.

 

 

gyomberescsirke2

 

A hús mindkét oldalát 2-3 perc alatt gyorsan átsütöm, ekkorra levet is ereszt – plusz én is öntök rá egy kevéske vizet (kb. 1 dl-t, mert így több finom szaftja lesz –, és fedővel letakarom. Alacsonyabb lángon puhára és omlósra sütöm 10 perc alatt.

Végül még hagyom a fedő alatt pihenni, puhulni pár percet, de tovább sütni nem szabad, mert akkor száraz és kemény lesz. Közben persze megkóstolom a szaftját, és ha szükséges utánsózom. Egy kevés friss petrezselymet vagy koriandert is szeretek rászórni.

Legutóbb a múlt hónapban készített fermentált répás káposztával tálaltam (receptje a januári Budaörsi Infóban – a szerk.). Mire ez a fogás pikk-pakk elkészül mindenki éhes is lesz, mert szuper jó illat tölti be a konyhát a gyömbértől és a diótól.

 

 

gyomberescsirke3

 

 

Jó étvágyat hozzá!

Géczy-Gaál Szilvia

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.