Idén is meghirdetik a Némafilmhez filmzenét! pályázatot

Ismét pályázatot hirdet Némafilmhez filmzenét! címmel a Művészetek Völgye Fesztivál és a Nemzeti Filmintézet. A zeneszerzőket arra invitálják, hogy álmodjanak filmzenét régi magyar némafilmekhez.

 

 

Két, több mint százéves magyar némafilmhez keresik a hozzájuk illő tökéletes filmzenét. Az egyik az 1918-ban készült A leányasszony, a másik az 1920-as A halál után – közölték a szervezők.

A harmadik alkalommal kiírt Némafilmhez filmzenét! című pályázatra a kijelölt filmek öt-ötperces részleteire írt zeneművel lehet jelentkezni. A zenének a cselekményt szorosan követnie kell, azt aláfestve, hangsúlyozva.

A szakmai zsűri a filmrészletre írt zenéket bírálja el és filmenként két, összesen négy alkotást juttat tovább a döntőbe. A kiválasztott zeneszerzők lehetőséget kapnak arra, hogy a teljes film zenéjét megalkossák és filmvetítéssel egybekötve, élőben mutassák be művüket a 31. Művészetek Völgye fesztiválon, majd a Magyar Zene Házában. A fellépési lehetőségek mellett az első két helyezett pénzjutalmat kap.

A némafilmeket annak idején zongorakísérettel vagy zenekarral mutatták be a közönség előtt, élőben biztosítva a filmek zenei aláfestését. Ezt a régifilmes hangulatot idézi meg a Művészetek Völgyében tartandó bemutató is.

A filmzenéket négyfős szakértői zsűri bírálja el: Kurutz Márton, a Nemzeti Filmintézet gyűjteményi és kutatási menedzsere, Pacsay Attila zeneszerző, Sárik Péter zongoraművész és Zsoldos Dávid, a Papageno alapítója.

A pályaműveket április 11-ig várják.

A pályázati felhíváshttps://www.muveszetekvolgye.hu/news/nemafilmhez-filmzenet-palyazat-2022 címen érhető el.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.