Bővül a lefedettség – Budaörsön is elérhető az 5G szolgáltatás

(Budaörs, 2020. november 21. – Budaörsi Infó) – A Magyar Telekom a magyarországi szolgáltatók közül elsőként a tavaszi spektrumértékesítési eljáráson értékesített 2100 Megahertzes (MHz) frekvenciasávon is elindítja 5G szolgáltatását, a tervek szerint az év végére 13-ról 30 százalékra bővíti 5G hálózata lakosságra vetített lefedettségét a fővárosban – közölte a cég az MTI-vel pénteken. A szolgáltatás Budaörsön is elérhető.

 

 

A szolgáltató az idén április elején a 3,6 Gigahertzes (GHz) frekvencián indította el kereskedelmi 5G szolgáltatását.

Jelenleg Budapest és Budaörs mellett már 21 Balaton parti településen és öt megyeszékhelyen (Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét és Szombathely) érhető el.

Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint elmondta: a korábban már használt frekvenciatartományok újrakonfigurálásával, valamint az új frekvenciatartománnyal egyre többen használhatják az 5G előnyeit, ha erre alkalmas készülékük van. Ráadásul az Ericsson Spektrum Sharing technológiájának alkalmazásával a 4G-t használó ügyfelek is jobb szolgáltatást kapnak.

    Míg a 3,6 GHz-es frekvenciatartomány nagy sebességet és kapacitást tesz lehetővé kis területen, addig a 2100 MHz-es tartomány az 5G lefedettség nagyobb területre kiterjesztését teszi lehetővé, és beltérben is jó 5G élményt kínál. A cég a két frekvenciatartományt kombinálja – közölték.

 

 

5g_telefon_mobil_kommunikacio_informatika_szolg2

 

Az 5. generációs mobilhálózat vagy 5. generációs vezeték nélküli hálózat, az angol név alapján rövidítve 5G, a telekommunikációban az 1G (analóg), 2G (GSM), 3G és 4G/IMT-Advanced után az 5. generációt képviselő technológiai standard, amelynek bevezetését Dél-Korea kezdte meg 2019 áprilisában. 2020 áprilisáig 40 országban összesen 70 szolgáltató által váltak elérhetővé az új generációs mobiltelefon-szolgáltatások.

Az 5G kommunikációs technológia kifejlesztése is, mint sok más, a mindennapok során használt műszaki cikk, elsősorban az űrkutatásnak köszönhetően indult útjára. A NASA 2008 áprilisában az M2Mi Corp. nevű céggel közösen dolgozni kezdett egy új, nanoműholdakból álló rendszeren, amelynek célja kis energiafogyasztású, nagy adatátviteli sebességű internetprotokoll alapú szolgáltatások elindítása volt.

Az 5G-s mobilkommunikációs hálózatok többnyire magasabb frekvenciatartományban működnek, mint a korábbi hasonló technológiák, bár némi átfedés tapasztalható a használt frekvenciasávokban. Az új generációs rendszerek egy jó részét viszont már a milliméteres hullámsávban való működésre tervezték, mivel egyrészt az ebben a tartományban lévő hullámsávok idáig kihasználatlanok voltak, másrészt nagyobb sávszélességet és jóval nagyobb adatátviteli lehetőséget biztosítanak.

Mivel az 5G hálózat nagyobb kapacitással is működik, mint a 4G, ezzel nagyobb lefedettséget biztosíthat a széles sávú mobilos hálózatoknak, valamint támogatja az eszközök közötti és a kiterjedt gépi kommunikációt is.

Mindezek mellett az új generációs mobilhálózatok előnye lesz a 4G-hez képest csökkentett szerverhez viszonyított késleltetés és a kisebb energiaigény, ami nem csak az akkumulátorhasználatra lesz pozitív hatással, de megteremti a lehetőséget a dolgok internetje kifejlődéséhez is.

 

 

(Budaörsi Infó / mti / Wikipédia)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.