Szokatlan rendellenességek a romániai választásokon – Koronavírus-fertőzés miatt elhunyt polgármestert választottak újra

A választás kimenetelét befolyásoló bűncselekmények, súlyos szabálysértések nem történtek a vasárnapi romániai helyhatósági választásokon, de több mint hétszáz rendellenességről érkezett bejelentés a rendőrséghez, a román média pedig – a szavazólapokkal és pecsétekkel kapcsolatos szokásos panaszokon kívül – több szokatlan esetről is beszámolt.

 

Egy brassói szavazókörnél szolgálatot teljesítő csendőr figyelmeztető lövést adott le, amikor egy feldúlt – állítólag zavart elméjű – polgár ráuszította a kutyáját.

A Brassó megyei Ürmösön abból lett botrány és bűnvádi eljárás, hogy több mint 90 helybéli nem élhetett választójogával, mivel hitelre vásárolt a helyi kocsmárosnál, akinek az a szokása, hogy visszatartja az illető személyi igazolványát az adósság törlesztéséig.

Kézdivásárhelyen egy választót 1800 lejre (135 ezer forint) bírságoltak, amiért felszólítás ellenére sem volt hajlandó védőmaszkot viselni a szavazóhelyiségben.

Temes megyében koronavírusos, otthonukban elszigetelt fertőzöttek arra panaszkodtak, hogy hiába igényeltek mozgóurnát, az illetékes szavazókör tagjai nem hajlandók felkeresni őket otthonaikban. A megyei választási bizottság felszólította ugyan az urnabiztosokat a helyzet orvoslására, de elismerte, hogy nincs törvényes jogalapja arra kötelezni valakit, hogy fertőző beteghez menjen.

Az amerikai rakétaelhárító-rendszer romániai bázisát befogadó olténiai Deveselun annak ellenére választották újra a leadott voksok több mint kétharmadával a szociáldemokrata Ion Aliman polgármestert, hogy a jelölt tíz napja koronavírus-fertőzés miatt elhunyt. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) azért kampányolt – a jelek szerint sikerrel – halott polgármestere mellett, mert a jelöltállítás lezárása után nem cserélhette le jelöltjét, így viszont meg kell ismételni a polgármester-választást.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.