Elhunyt Verebély Iván Jászai Mari-díjas színművész

(Budaörs, 2020. szeptember 23. – Budaörsi Infó) 2020. szeptember 23-án életének 83. évében elhunyt Verebély Iván Jászai Mari-díjas színművész – adta tudtul a Centrál Színház a közösségi oldalán.

 

 

Búcsúzunk orvosunktól, barátunktól, színészkirály-királynőnktől. Verebély Iván családja és a Centrál Színház társulata…

Közzétette: CENTRÁL SZÍNHÁZ – 2020. szeptember 23., szerda

 

Verebély Iván 1937-ben született Budapesten. Édesapja többek között a Vígszínház orvosa volt. A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanult. 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1961–1963 között a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt. 1963–1968 között a Nemzeti Színházban játszott. 1968 óta a Vidám Színpad örökös tagja.

Kiváló komikus kabarédarabokban és vígjátékokban egyaránt. Sajátos humor és sokoldalúság a jellemzője. Gyakran volt látható játékfilmekben és TV-filmekben is. A színházi mellett szinkronizált is.

1972-ben Jászai Mari-díjat kapott.

Fontosabb szerepei: Voltore (Jonson: Volpone), Enyves Jimmy (Brecht-Weill: Happy end), Timothy, inas (Vaszary G.: Az ördög nem alszik), Ivanov (Lengyel M.: Ninocska), Bienstock (Styne: Van aki forrón szereti). Ő volt Zazu magyar hangja Az oroszlánkirályban, illetve ő szinkronizálta Rowan Atkinsont a Bean – Az igazi katasztrófafilm című produkcióban is.

 

Verebély Ivánt a Centrál Színház saját halottjának tekinti, végső búcsúztatásának időpontjáról később adnak tájékoztatást.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.