“Kivonják a forgalomból” a holland királyi család aranyozott hintóját

Valószínűleg nem használják többé hivatalos eseményeken a holland királyi család aranyozott hintóját (Gouden Koets) a gyarmati rendszert megidéző díszítése miatt.

 

 

A díszes járművet, amelyet a holland király és királyné például a Prinsjesdagon (a kis herceg napja, amikor a holland kormány bejelenti a következő évi költségvetés tervezetét) szokott használni, jelenleg felújítják és a tervek szerint jövő júniustól novemberig az Amszterdami Múzeumban állítják ki.

A hintó azért problémás, mert egyik oldaleleme fekete bőrű embereket ábrázol, amint meghajlással és ajándékokkal fejezik ki hódolatukat egy fehér nőnek – olvasható Dutchnews internetes hírportálon.

A királyi családdal kapcsolatos témákkal foglalkozó holland újságíró, Kysia Hekster szerint hivatalos döntés ugyan még nem született, de véleménye szerint nem valószínű, hogy a hintót újra használni fogják a Prinsjesdagon.

Vilmos Sándor holland király tavaly elmondta, hogy nem lehet eltávolítani a gyarmati időket megidéző elemet, mivel az része a holland kulturális örökségnek.

A hintó “nyugdíjazását” az is indokolja, hogy rendkívül drága a karbantartása. “Ez egy művészeti alkotás, amelynek a restaurálására több millió eurót költöttek már el az elmúlt években” – mondta Hekster, megjegyezve, hogy ha például egy tüntető egyetlen vödör festékkel leönti a járművet, az egész helyreállítás kezdődhet a legelejéről.

A hintót I. Vilma holland királynő kapta ajándékba a néptől, amikor 1898-ban ténylegesen trónra lépett (18 éves koráig anyja uralkodott helyette).

A díszes járművet egy üvegkabinban fogják kiállítani az Amszterdami Múzeum udvarán, a történetével pedig a kiállítótermekben ismerkedhetnek meg a látogatók. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.