Budaörsiek együtt, egymásért! – Fehér Edina Szonja: Kreatívan kicsikkel – Tabu kérdések

(Budaörs, 2020. augusztus 21. – Budaörsi Infó) Budaörsiek együtt, egymásért! sorozatunkon belül minden héten szerdán Fehér Edina Szonja Kreatívan kicsikkel című cikk sorozatát olvashatják és videóit láthatják. Tartsanak velünk! 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott lesznek elérhetőek a videóink.


 

A veszélyhelyzet idején szerettük volna, hogy ha nap mint nap nem csak azzal szembesülnek olvasóink az oldalunkon, hogy a megbetegedettek száma miként változik. Lehetőséget biztosítottunk, hogy bárki csatlakozzon hozzánk és megmutassa, hogy mivel tud hozzájárulni a beszűkült közösségi élethez.

A sorozatunk a korlátozások feloldása után véget ér, viszont a segítőink, az előadóink lelkesedése töretlen, ezért a továbbiakban is találkozhatnak velük videós formában egy új sorozat keretén belül! Köszönet érte! Tartsanak velük, velünk!

 

Budaörsiek együtt, egymásért!

 


Videós bejelentkezéseinket a témával kapcsolatos cikkekkel is kiegészítjük, így érdemes figyelemmel kísérni továbbra is – Youtube-csatornánk és közösségi oldalunk mellett – hírportálunk, a Budaörsi Infó Online felületét is.


 

 

Fehér Edina Szonja:

Kreatívan kicsikkel – Tabu kérdések

 

 

 

Mi az anyaság? – Küzdelem az örök lelkiismeret furdalással.

 

Miért?

Egy minapi történetem kapcsán szeretném megmutatni az anyáknak, hogy nincsenek egyedül és azoknak is, akik még előtte állnak vagy már rég túl vannak az első időkön, hogy mennyire nagy kárt tudnak tenni egyes “kedvesnek” szánt mondatok.

Az anyák őrlődnek rajta és okolják önmagukat, majd ez a kétely átragad a gyerekekre és ők is magukat okolják a szülő labilis viselkedése miatt, és ez burjánzik tovább, és nő egyre nagyobbra mint a hullám, mikor annyira fölénk tornyosul, hogy nem tudunk tovább úszni.

Igen, nálam is van ilyen, mikor csak elvonulok a WC-be és kijön a feszültség, vagy főzés közben csak elengedem magam és potyognak a könnyek.

Nem a szomorúság, nem is a düh, sokszor akkor már csak a felgyülemlett feszültség távozik csöndesen belőlem és eltűnik, mintha ott sem lett volna.

Tegnap éppen mentem a középső kis gézengúzomért a bölcsődébe, mikor egy középkorú – számomra ismeretlen – nő elég éles hangon a Templom téren leszólított:

– Hé, hol vannak a gyerekek? – hihetetlen él volt a hangjában, egyszerre rögtön egy kisgyereknek éreztem magam, aki tilosban jár és lebukott.

 

Közöltem vele, hogy a legkisebb és a középső otthon alszanak és vigyáznak rájuk, míg én elszaladok a középsőért a bölcsődébe. Erre jött a következő megjegyzése, amely TOUCHÉ volt:

– Ja, így könnyű! – és ment is tovább.

 

 

csecsemo_baba_ujszulott_szuleszet_kismama_szuletes

 

Kellemetlen vagy sem, a Templom tértől egészen a Városházáig potyogtak a könnyeim. (Gyalog járok a gyerekekért minden nap és gyalog is jövünk haza. Sajnos nincs autóm és a vírushelyzet miatt nem használjuk a tömegközlekedést sem).

A Városházánál leültem egy kicsit, hogy mire bemegyek Benedekért, össze tudjam magam szedni, és csak azt az anyát kapja, akit Ő megérdemel. A boldog és a huncutságára vevő, játékos anyukát.

Miért esett rosszul? Mert nagyon nem könnyű sokszor, nagyon nehezen élem meg, de elvárja mindenki tőlem hogy könnyűnek tűnjön.

Imádok anya lenni, de az anyaság nem csak azzal jár, hogy anya vagyok és nevelek, és velük vagyok.

Soha nem megyek sehova pont ezek miatt, mert bennem van, hogy “szar anya” stigmát kapok, ha már csak egy kicsit is elmennék valahova.

És itt jön a kényszeres megfelelni vágyás, ami a mi generációnk nagy problémája. Annyi íratlan megfelelés van egy anyának. Akár az óvoda, bölcsőde és később más intézmények felé is, de sajnálatos vagy nem, de otthon is.

Egy anya irányítja folyamatosan a család gépezetét. Legyen tiszta minden, legyen rendben mindenki élete.

Mindenki pszichológusa, dietetikusa, stylistja, asszisztense, bejárónője és még millió és egy szerep. A hét elején például megkaptam, hogy Benett szorong a kistestvérei miatt.

Én persze rögtön már kértem is gyermekpszichológus segítségét. Mit rontok el?  Kiderült semmit, minden rendben vele, semmi gond nincs és teljesen normális a viselkedése, hogy sír az anyukája után bizonyos helyzetekben.

A megjegyzés után nem tudtam elengedni és bennem volt, hogy én vagyok a hibás. Másik megjegyzés még mindig csak erről a hétről: Jaj de vékony! Beteg?

Miközben állandóan nagy gonddal odafigyelve állítom össze mi kerül haza a hűtőbe, majd az asztalra. Rengeteg könyvet és videót olvastam, hallgattam végig több nyelven is, hogy a legjobb döntéseket tudjam hozni, ismereteim lehető legmagasabb szintre emelése mellett.

És még pár, amin a héten megálltam: Mindig ennyire izgága? Még szoptatod? Nem hiányoznak, mikor dolgozol? Muszáj volt a bölcsőde?

Sokszor annyira bántó és érces megjegyzéseket kapnak az édesanyák, kéretlen jó tanácsokat, amelyekkel hatalmas károkat okozhatnak az emberek.

 

 

ikrek_ujszulottek_szules_anyasag

 

KÉRLEK kedves olvasó, ha édesanya vagy, pontosan tudod miről beszélek. Annyi mindennel kell egy anyának szembe nézni, nehogy már egymást is bántsuk és plusz feladatok elé állítsuk, inkább segítsük egymást!

Hallgassuk meg egymást és támogassuk!

 

És akinek nincs gyermeke az alábbi videómban láthatod, hogy melyek azok a kérdések és mondatok, amelyet inkább kerülj, ha kisgyerekes anyukával találkozol, még akkor is, ha csak a jó szándék vezet. Nem tudhatod, de sértő lehet és fájhat…

 

És ANYUKÁK!!!!

Mindent tökéletesen csináltok. Tényleg.

Nap mint nap annyi szuper édesanyával találkozom letörve, sebeiket nyalogatva öltözőkben, és már pár kedves szó után szinte ragyogva mentek tovább. Legyetek mindig ragyogóak, mert megérdemli a világ, hogy azt az arcotokat láthassa.

A legfontosabb, pedig: gyermekeitek a legjobb arcotokat érdemli és ne ők legyenek a box-zsákok önmagatok marcangolásához.

Igyekezzetek elengedni és befelé csak magatokra figyelni. Nagyon nehéz, én is tanulom. Régen féltem véleményemet megosztani bizonyos témákkal kapcsolatban, mert másképpen gondoltam mint a beszédpartnerem, de nem szabad.

Vállald fel milyen szuper vagy, mert egy van belőled és a gyermekednek a legtökéletesebb anyukája!

 

Szép napot nektek!

Szonja

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.