Január 15-től lehet pályázni a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjra

Január 15-től lehet pályázni a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjra, amellyel havonta bruttó 200 ezer forintos támogatást kaphatnak a fiatal művészek – közölte a MANK.

 

 

A pályázat benyújtására a 35 év alatti, azaz 1985. január 1-jét követően született képzőművészek (festő-, grafikus-, szobrász- és intermédia művészek) jogosultak, akik dokumentálhatóan önálló művészeti tevékenységet tudnak felmutatni. Nem nyújthat be pályázatot felsőfokú oktatási intézménybe beiratkozott hallgató, valamint aki 2020-ban központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjban (pl. DLA-ösztöndíj, NKA alkotói támogatás) részesül.

A pályázatokat január 15-től február 4-ig lehet benyújtani a www.alkotomuveszet.hu oldalon található pályázati felhívásban foglaltak szerint. A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett és a MANK által működtetett, 10 főből álló szakértői kuratórium bírálja el – olvasható az összegzésben.

A Derkovits-ösztöndíj az egyik legrégebbi és legfontosabb állami támogatás, amely a 35 év alatti művészgenerációt segíti. A rangos elismerés szakmai referencia is egyben, a vele járó összeg segíti a művészeket, hogy minél inkább a saját tevékenységeikre koncentrálhassanak.

A támogatás továbbá kiállítási lehetőséget is jelent a fiatal művészek számára, hiszen mind a bemutatkozásukra, mind az ösztöndíjas időszakban elkészült munkáik bemutatására lehetőség nyílik.

Az ösztöndíj korábbi ösztöndíjasai között olyan neves művészek szerepelnek, mint Csörgő Attila, El Kazovszkij, Kondor Béla, vagy a Szentendrei Régi Művésztelepen jelenleg is alkotó Baksai József, Martin Henrik.

A magyar festő és grafikusról elnevezett Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjat először 1955-ben hirdették meg. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.