Fidesz vs Önkormányzat – Pro és kontra egy budaörsi ingatlanberuházással kapcsolatban

(Budaörs, 2019. június 21. – Budaörsi Infó) 2019. június 21-én a sajtótájékoztatót tartott Csenger-Zalán Zsolt (Fideszes országgyűlési képviselő) és dr. Czuczor Gergely (a Budaörsi Fidesz elnöke) a budaörsi Városházánál „Wittinghoff Tamás lakóparkot zúdít Budaörsre” címmel. Mondanivalójukra a helyszínen az Önkormányzat részéről Bíró Gyula alpolgármester reagált.

 

 

 

Csenger-Zalán Zsolt beszédében elmondta, hogy a sajtótájékoztatóra ezért került sor, mert néhány nappal ezelőtt a budaörsi városvezetés hirtelen módon egy átminősítést terjesztett elő.

 

 

fideszsajttaj_19_06_21 (6)

 

„Ebben az előterjesztésben az szerepelt, hogy egy hegyvidéki rekreációs területet átminősítenének úgy, hogy 70-80 lakást építhessen a vállalkozó. Az első körben erre semmiféle ellenszolgáltatást vagy anyagi előnyt a városnak nem ajánlott fel a beruházó. Ez így átment a BFE (Budaörs Fejlődéséért Egyesület – a szerk.) uralta bizottságon.

A testületi ülésen már megjelent némi kompenzáció, de nem lehet elvenni az utolsó zöld területeket! A szomszédos Budakeszin egy negyven hektáros mezőgazdasági területre egy vállalkuló teljesen jogszerűen tervezett két farm-jellegű házat építeni. Viszont Szél Bernadett vezetésével hihetetlen kampány indult ez ellen, feljelentés is született. Ezt elutasította a rendőrség. Szél Bernadett sunnyog, amikor az őt támogató polgármester próbál meg a budaörsiek ellenében 70-80 lakást felépíteni.”

 

 

fideszsajttaj_19_06_21 (5)

 

Dr. Czuczor Gergely helyi Fidesz-elnök elmondta, hogy tősgyökeres budaörsiként még emlékszik arra az emberléptékű, szerethető településre amely a nyolcvanas évek közepén vált várossá.

„Az eltelt harminc évben olyan jellegű túlburjánzása lett a településnek, ami az itt lakók számára élhetetlenné teszi a várost. Hogy miért vált ez ilyenné? A koncepciótlan polgármester felelőssége. Most egy újabb eklatáns példáját látjuk ennek a város keleti határában egy ‘sundám-bundám’, fű alatt átminősíteni kívánt telek esetében, ahol egy vállalkozói szándék húzódik meg és kevésbé Budaörs lakóinak az elképzelése.

 

 

fideszsajttaj_19_06_21 (1)

 

Engedjék meg hogy feltegyünk néhány kérdést, amelyre reményeink szerint a közelgő lakossági fórumon választ fogunk kapni:

1. Miért érdeke a balliberális városvezetésnek egy magántulajdonban lévő hegyvidéki rekreációs területi besorolású ingatlan egyedi átsorolása belterületi övezetté?

2. Kinek jó ez a átsorolás, mert Budaörs lakosainak biztosan nem jó. Az ő érdekeit sérti.

3. Kinek jó az, hogy 80 új lakás és számos üzlethelyiség, iroda épül a budai tájvédelmi körzet közvetlen szomszédságában?

4. Ha 15 évig nem volt fontos ennek az ingatlannak a fejlesztése, akkor miért pont az önkormányzati választások évében előkészítetlenül, sürgősséggel kell erről tárgyalni, a lakosság háta mögött?”

 

 

fideszsajttaj_19_06_21 (4)

 

 

Bíró Gyula alpolgármester nyilatkozata az elhangzottakra

 

 

fideszsajttaj_19_06_21 (3)

 

„Amikor Budaörs fejlődéséről van szó, a helyi Fidesznek nincs mondanivalója, mélyen hallgat, a költségvetés megalkotásánál szinte soha nincs semmilyen javaslatuk. Sokan emlékszünk még, hogy amikor a képviselő-testületben többségben voltak, hogyan akadályozták meg a városközpont rehabilitációját, amelyre milliárdos nagyságrendben kaphattunk volna pályázati pénzt.  

Most a polgármestert vádolják azzal, hogy egy „lakóparkot zúdít rá” Budaörsre, mert a képviselő-testület hozzájárul egy, a város nyugati határában lévő terület átsorolásához, hogy ott megvalósulhasson egy beruházás. Az ide felépíteni tervezett, döntő többségében kis lakások a budaörsi fiatalok helyben maradását is elősegítik. Hetven garzonlakás és 10 nagyobb (70 négyzetméter körüli lakás) felépítése válik lehetővé.

Ez nem lakópark, de ha valódi lakóparkot akarunk látni, akkor nem kell messzire mennünk: elég a Sasad Resortra gondolnunk, vagy a városunk keleti határán, a XI. kerületben felépült, sok ezer embert befogadó luxus lakóparkokra. Most készül, szintén a XI. kerületi Madárhegyen újabb 9 ezer lakás! Az ezekben a lakóparkokban élők Budaörs közelsége és fejlettsége miatt már most is városunk infrastruktúráját használják, ide járnak bevásárolni, itt veszik igénybe az orvosi ellátást, és itt közlekednek. Miközben a mi bevételeinkhez, az infrastrukturális karbantartási és felújítási költségeinkhez nem járulnak hozzá. Tehát azt is mondhatnánk, hogy már eddig is több ezer embert, éppen egy fideszes vezetésű kerület zúdított Budaörsre.

 

 

fideszsajttaj_19_06_21 (2)

 

Nézzük meg azt is, hogy még mi mindent zúdított a Fidesz Budaörsre, a környékünkön épülő, hatalmas budapesti lakóparkokon kívül. Ránk zúdította például az autópálya-díj bevezetésével, az addig a bevásárló-központokat a városon kívüli úton megközelítő személyautók áradatát, ránk zúdította azokat a házakat, amelyeket már építési engedély nélkül lehet felhúzni, úgy, hogy megközelítésük vagy víz- és csatorna-ellátottságuk biztosítható volna. És ránk zúdította azt a feladatot is, hogy egyik napról a másikra hogyan oldjuk meg városunk infrastruktúrájának és intézményeinek fenntartását úgy, hogy a saját bevételeinkből évi több mint kétmilliárd forintot von el az állam a maga javára.

Ránk zúdította még a Fidesz tanév közben az iskolák részleges majd teljes államosítását, győzzük csak kapkodni a fejünket, és próbáljuk megoldani, több-kevesebb sikerrel és persze egyébként másra szolgáló pénzeszközökkel, hogy a köztudottan magas színvonalú budaörsi iskoláink ne romoljanak le teljesen, hogy kiváló tanáraink ne kényszerüljenek beállni magasabb bérért bolti pénztárosnak.

Hosszan sorolhatnánk még mindazt a „jót”, amit a Fidesz 9 éves regnálása alatt Budaörsre és egész Magyarországra zúdított, de talán felesleges is, mindenki érzi a saját bőrén.

A Budaörs Fejlődéséért Egyesület, amely többségben van a képviselő-testületben, viszont azért dolgozik, hogy folyamatosan növelje a város saját bevételeit, amiből magas szinten biztosíthatók a helyi szolgáltatások, hogy Budaörs továbbra is élhető és szerethető város maradjon.

 

Ami a szóban forgó beruházást illeti, kicsit pontosítsuk, hogy miről is van szó, amikor a Fidesz egy hatalmas lakóparkkal riogat.

Másfél évtizede folyik egyeztetés egy vállalkozóval, hogy az általa megvásárolt területet hogyan hasznosíthatja. Már ezért is nevetséges lenne kapkodó döntésről beszélni. Volt ez a terület már lakóövezet övezet 2005-ben, aztán átminősítettük rekreációs területté és most újra az a kérés fogalmazódott meg, hogy ismét legyen lakóövezet. Teljesen természetes, hogy az ingatlantulajdonosok hasznosítani akarják a területüket, az önkormányzatnak pedig kötelessége megvizsgálni a kéréseket, és a hatályos jogszabályokat figyelembe véve, olyan kompromisszumra jutni, ami a vállalkozónak is jó és a város érdekeit is szolgálja. A Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) mostani felülvizsgálata során logikus volt ezt az átsorolási kérelmet is betenni a csomagba.

Aki ismeri ezt a városrészt, az tudja, hogy egy rendkívül elhanyagolt területről beszélünk. Hosszú évek alatt sikerült a tárgyalásokon odáig eljutni, hogy mindkét fél előnyösnek érezze a megállapodást. A város számára jó, hogy a fejlesztés 25 százaléka irodákból és vendéglátóhelyekből áll majd, ami iparűzési adóbevételt jelent az önkormányzatnak. Emellett számtalan járulékos beruházás is gazdagítja majd Budaörsöt, hiszen többek között, új trafóház, járdák, közvilágítás, zöldterület-fejlesztés, játszópark is lesz ezen a területen. Az innen közlekedőknek a helyi adottságok miatt könnyebb lesz közvetlenül elérni az autópályát, nem kell átjönniük ehhez a városon. Így plusz forgalom nem terheli majd a belső úthálózatot.

Felmerült vádként az is, hogy elmaradt az egyeztetés az ott lakókkal. Természetesen, amíg nem volt konkrét terv, elképzelés a terület hasznosítására, addig nem volt miről egyeztetni. A folyamat most indul, és a Helyi Építési Szabályzat módosítása számtalan kötelező egyeztetést ír elő, többek között 40 szakhatósággal, és természetesen az itt élőkkel is. Az első lakossági fórum éppen most hétfőn, június 24-én lesz. Aztán a kérdés még minimum kétszer a képviselő-testülethez is visszakerül.

Fontos megemlíteni, hogy ennek a területnek a jelenlegi lakóit feltehetően jobban zavarja a közelben működő lőtér zaja, mint az elhanyagolt terület rendbetétele.”

 

 

A beruházásról lakossági fórum lesz a Városházán. Részletek itt:


Módosítani kívánja Budaörs Város Önkormányzata a településrendezési eszközökre és a településszerkezeti tervre vonatkozó helyi rendeleteket és az építési szabályzatot, amelyről július 12-éig várja a Főépítészi Iroda a lakosság és a szakma véleményét. A terveket lakossági fórumon is bemutatják, 2019. június 24-én 17 órai kezdettel a Budaörsi Városháza nagytermében (Budaörs, Szabadság út 134. 2. emelet.)


 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.