Energiakövetek 2019 – Pályázat az energiatudatos életmóddal kapcsolatos ismeretek bővítéséért

(Budaörs, 2019. február 12. – Budaörsi Infó) A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) „Energiakövetek 2019” címmel immár harmadszor hirdet pályázatot a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára.

 

 

Az energiatudatos életmód egyre hangsúlyosabb a fiatalok körében, azonban kevés a gyakorlati ismeretekre fókuszáló oktatási segédanyag. A tapasztalatok szerint az általános és középiskolás korosztály a legfogékonyabb a szemléletformálásra. A gyakorlatban is hasznosítható tudás átadásához azonban elengedhetetlen az ismeretek élvezetes, élményszerű közvetítése, illetve az oktatáshoz szükséges szakemberek utánpótlása és folyamatos továbbképzése.

Az Energiakövetek program célja kettős. Egyrészt szeretnénk lehetőséget adni azoknak a fiatal, tehetséges tanárszemélyiségeknek, akik élvezetes formában, rendhagyó eszközökkel képesek előadást tartani a diákoknak az energiatudatosságról és az energiatakarékosságról. Másik célunk, hogy bővítsük a fiatalok energiatermeléssel, tudatos energiafogyasztással és energia­takarékossággal kapcsolatos ismereteit” – fogalmazott Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője.

 

 

SZUPERHŐSÖK A MAGYAR OKTATÁSBAN

A társadalmi felelősségvállalási program központi eleme egy pályázat, melyre elsősorban természettudományos tárgyakat hallgató diákok munkáit várja a MEKH. A feladat: újszerűen és élvezetesen mesélni a fiataloknak az energiáról és az energiatudatosságról.

Pályázni egy rövid bemutatkozó videóval, valamint egy 45 perces, általános iskola felső tagozatos vagy középiskolás korosztályra szabott tanóra vázlatával lehet, mely az energiatakarékosság, a tudatos energiafelhasználás témáját járja körül. A zsűri által első körben legjobbnak ítélt pályamunkák készítői a MEKH székházában megrendezett Demo Day során személyes bemutatkozó előadásra is lehetőséget kapnak. A meghívottak egy maximum 12 perces előadás keretében, közönség előtt bizonyíthatják, miért lennének ők 2019 legjobb Energiakövetei.

 

A pályázatokat elektronikus formában a www.energiakovetek.hu oldalon keresztül lehet benyújtani 2019. március 31-ig.

A honlapon elérhető a részletes pályázati kiírás és az óravázlatminta is.

 

A beérkezett pályázatokat három szempont szerint értékeli a zsűri: a szakmai tartalmat, az oktatási módszertan színvonalát, és nem utolsósorban az élvezhetőséget és érthetőséget díjazzák. A zsűri által kiválasztott három legjobb munkát benyújtó hallgató elnyeri a MEKH Energiakövete címet, a címmel járó 400 ezer forintos pénzdíjat, és a lehetőséget, hogy „szupertanárként” országszerte taníthassa a diákokat.

A program vezetőjeként a MEKH megszervezi az órákat, biztosítja a látványos és érdekes tanórákhoz szükséges demonstrációs eszközöket, illetve szakmai tréningekkel segíti a fiatal tehetségeket.

 

 

EDDIGI EREDMÉNYEK

A program 2017-es indulása óta a MEKH hét Energiakövete országszerte 31 iskolában, mintegy 1200 általános és középiskolás számára tartott rendhagyó tanórát, és hívta fel a fiatalok figyelmét az energiatudatos, energiatakarékos szemlélet fontosságára.

 

energiakovetek_2018_2019

 

A Hivatal társadalmi felelősségvállalási programja 2018-ban Junior kategóriában elnyerte a CSR Hungary Díjat. Az elismerésben azok a szervezetek részesülnek, amelyek kiemelkedő és felelősség­teljes kezdeményezéseikkel pozitív hatással vannak a társadalomra és a környezetükre.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.