Ülésezett a képviselő-testület – Budaörs nem alkalmazza a túlóratörvényt

(Budaörs, 2019. január 31. – Budaörsi Infó) Az állam által központosított szemétszállítás problémái is előkerültek a képviselő-testület 2019. január 30-án tartott ülésén, ahol többek között döntöttek arról is, hogy Budaörs nem alkalmazza az úgynevezett túlóratörvényt. Az elfogadott határozatok értelmében újabb utcák csatornázása valósulhat meg a BKISZ-projekt keretében, illetve november 13-án lesz idén a közmeghallgatás.

 

 

Napirend előtti hozzászólásában dr. Sokolowski Márk (Fidesz-KDNP) érdeklődött, hogy mikor viszik el az el nem szállított karácsonyfákat az utcákról. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy a Nefelejcs utca – Szabadság út kereszteződésben lekopott a zebra felfestése.

Wittinghoff Tamás polgármester a szemétszállítással kapcsolatban meglepettségének adott hangot, hogy egy fideszes képviselő teszi fel ezt a kérdést, miközben párttársa, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő arról nyilatkozta tele a kormányzati sajtót, hogy a polgármester politikai hisztériát kelt a szemétüggyel kapcsolatban. Ezek szerint mégsem csak hisztéria, hanem a Fidesz szerint is van tényleges probléma a szemét elszállításával kapcsolatban? – tette fel a kérdést. Rengetegen reklamáltak a városból, és újságok kerestek meg, elsőként az Index – jegyezte meg, hozzátéve: közel 3 évtizedig, amíg a BTG végezte ezt a tevékenységet, semmi probléma nem volt vele, órát lehetett igazítani a szemétszállítókhoz, akiket szinte kivétel nélkül személy szerint ismertek a lakók. Egyébként vállalom, hisztérikus vagyok: nem szeretem, ha szeméthegyek állnak az utcákon – jegyezte meg némi malíciával. A konkrét kérdés kapcsán kiderült: 26-a szombatig ígérte az ÉTH Nonprofit Kft. a szemét elszállítását. Póthatáridőként pedig a mai – szerdai – napot jelölték meg.

A képviselő által jelzett gyalogátkelőhellyel kapcsolatban Domahidi Emma, a Városépítési Iroda vezetője elmondta, hogy az nem az önkormányzat kezelésében van, de jelezni fogják a problémát a közútkezelőnek.

Gáspár Béla (Fidesz-KDNP) a karácsonyi fenyőállítással kapcsolatban tolmácsolta az a lakossági javaslatot, hogy a Városháza mellé, ahol idén nem állított fát az önkormányzat, csak a Templom téren, élő fenyőt lehetne ültetni, amely karácsony előtt mindig feldíszíthető.

A képviselő ígéretet kapott, hogy meg fogja vizsgálni a hivatal ennek lehetőségét.

Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) a Kolozsvári utcai telkek értékesítése kapcsán érdeklődött, hogy lesz-e a terület hasznosításával kapcsolatban lakossági fórum, továbbá azt tudakolta, hogy mikorra várható az új kutyafuttató átadása.

dr. Bocsi István jegyző tájékoztatta, hogy az értékesítésre kiírt a pályázatot a képviselő-testület visszavonta. Folyamatban van azonban az építési szabályzók módosítása, amelynek keretében lesz lakossági fórum.

A kutyafuttatóval kapcsolatban Domahidi Emma elmondta: az átadás az időjárás függvénye, de a kivitelezőnek február végéig kell befejeznie a munkát.

Stift Nándor (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) a Műszaki Ügyosztály intézkedését kérte, mivel az Ifjúság utca 10. melletti társasházaknál megrongálták a kutyaürülék gyűjtőt.

A napirend előtti hozzászólások után Wittinghoff Tamás polgármester az elmúlt időszakban végzett munkájáról számolt be. Ebben részletesen kitért a szemétszállítással kapcsolatos gondokra. Nagy felháborodást váltott ki ugyanis az egész városban, hogy nem szállították el időben a szelektív hulladékot, de esetenként a kommunális szemetet sem.

A polgármester felvázolta, hogyan lehetetlenítette el az állam módszeresen azt a hulladékgazdálkodási rendszert, amely majd három évtizeden át kiválóan működött. Először a számlázást vették el a helyi szolgáltatótól, de azzal sem volt képes megbirkózni a feladatra kijelöl állami cég. Éves csúszások is előfordultak a számlázásban, aminek következményeként természetesen elmaradtak a bevételek. Az új hulladékgazdálkodási törvény úgy rendelkezett, hogy a helyi cégek, Budaörs esetében a BTG már csak alvállalkozóként végezhetett szemétszállítást.

A feladatot az Érd és Térsége Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás vette át. Nekik viszont a számlázási gondok miatt nem volt pénzük, így az alvállalkozóikat, köztük a BTG-t sem voltak képesek fizetni. Egy ideig az önkormányzat hitelezte az állam helyett a szükséges pénzt, de a város forrásai végesek, hiszen köztudott, hogy évente 2.3 milliárdot vonnak el Budaörstől úgynevezett „szolidaritási hozzájárulás” címén. Itt bezárult a kör. A BTG kénytelen volt felmondani a szerződést, hiszen munkájuk finanszírozása teljesen bizonytalanná vált. Az érdi társulás viszont – a jelek szerint – képtelen megbirkózni a feladattal – összegezte a polgármester az elmúlt időszak történéseit. Eközben a kormányzati sajtó őt vádolja politikai hisztériakeltéssel, miközben csak azokkal a tényekkel szembesíti az államot, amelyet minden budaörsi tud – tette hozzá.

 

testulet18_04 (3)

Első napirendi pontként módosította a képviselő-testület az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletet, annak érdekében, hogy kivételes esetben lehessen indítani új beruházási, felújítási feladatot az átmeneti gazdálkodás ideje alatt is.

Elfogadták a képviselők a BKISZ-projekt (Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése) támogatási szerződésének módosítását. Ez egyrészt a befejezési határidő meghosszabbítását tartalmazza, amelyet a fővárosi munkálatok elhúzódása indokol, másrészt a változtatásnak köszönhetően a már elkészült nyolc mellett újabb utcák csatornázása válik lehetővé Budaörs számára.

Annak érdekében, hogy az 1 sz. főút és a Gyár utca kereszteződésénél körforgalmú csomópont jöhessen létre, engedélyezési terv elkészítése szükséges. A képviselők hozzájárultak, hogy erre a célra 8,76 millió forintot biztosítson az önkormányzat.

Budaörs Város Önkormányzata – több más városhoz hasonlóan – úgy döntött, hogy elutasítja az úgynevezett túlóratörvény alkalmazását. Egyúttal felkérték Csenger-Zalán Zsoltot, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, hogy kezdeményezze a botrányos és vitatott körülmények között elfogadott, a munkavállalókra nézve rendkívül hátrányos tartalmú törvény módosítását.

A Budaörsi Önkormányzat közvetlenül maga is munkáltató, közvetetten pedig az általa tulajdonolt gazdasági társaság, a helyi szolgáltatásokat végző BTG Nonprofit Kft-ben. A mai döntés alapján az önkormányzat a túlóratörvényt sem a saját hivatalában, sem intézményeiben, sem a BTG által alkalmazott munkavállalók esetében nem alkalmazza.

A képviselő-testület által elfogadott határozat indoklása emlékeztet: a jogszabály lehetővé teszi, hogy az eddigi 250 helyett akár 400 óra túlmunka is elrendelhető legyen, amelyet akár hároméves időkeretben is el lehet számolni. A módosítás akár a rendszeres hatnapos munkahetet is lehetővé teszi, amit a Budaörsi Önkormányzat képviselő-testülete teljes mértékben elfogadhatatlannak tart.

Támogatták a képviselők az Érd és Térsége Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás létrehozásáról szóló társulási megállapodás hatodik módosítását, amelyre azért volt szükség, mert Dabas, Hernád, Inárcs, Pusztavacs, Táborfalva, Tatárszentgyörgy, Újhartyán és Újlengyel települések kiléptek a társulásból.

Hozzájárult a testület, hogy Budaörs Város Önkormányzata a Fővárosi Vízművekkel közösen pályázatot nyújtson be az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz a Vízközművek Állami Rekonstrukciós Alapjára.

Döntöttek a BTG Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft. felügyelőbizottsága módosított ügyrendjének elfogadásáról, amit jogszabályváltozás tett szükségessé.

Elfogadták a képviselők a testület 2019-es munkatervét, így többek között azt is, hogy idén november 13-án legyen közmeghallgatás.

Ezt követően zárt ülésen döntöttek arról, hogy nem él az önkormányzat az elővásárlási jogával egy Vasvári Pál utcai ingatlanrész esetében, valamint elbírálták a védőnői álláshelyre beérkezett pályázatokat.

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.