Rohamosan terjed a kanyaró Ukrajnában – Csak az idén már hatan haltak bele a fertőzésbe

Továbbra sem sikerül megfékezni Ukrajnában a kanyaró terjedését, az idén már mintegy 11 700-an betegedtek meg és hatan haltak bele a fertőzésbe, utóbbiak között két gyermek – derült ki hétfőn az egészségügyi tárca által közölt legfrissebb adatokból.

 

Eszerint 2018. december 28. és 2019. január 25. között összesen 11 757-en betegedtek meg, 4876 felnőtt és 6881 gyermek. Csak január negyedik hetében, vagyis a múlt héten 3279 új beteget és egy halálesetet regisztráltak.

Területi bontásban a legtöbb megbetegedést a nyugati országrészből jelentették: Lviv megyében 2112, Vinnija megyében 1120, Rivne megyében 1112, Hmelnickij megyében pedig 815 új esetet jegyeztek fel. A fővárosban, Kijevben idén 901-en betegedtek meg kanyaróban.

Uljana Szuprun egészségügy-miniszter a múlt héten felvetette az országos járvány kihirdetésének a szükségességét, rámutatva arra, hogy ez esetben a tárca az oltóanyagok beszerzésében nagyobb hatáskört kapna. Erről azonban egy különbizottságnak kell határoznia, arról azonban még nincs hír, hogy egy ilyen testület egyáltalán összeült volna.

Tavaly Ukrajnában mintegy 54 500-an betegedtek meg kanyaróban, és 16-an haltak bele a betegség szövődményeibe.

A szakember szerint csakis azzal fékezhető meg a kanyaró, ha minden gyermek időben megkapja a vírus elleni védő- és emlékeztető oltásokat. Vannak iskolák Nyugat-Ukrajnában – például Csernyivci megyében -, amelyek a helyi önkormányzat határozata alapján átmenetileg nem fogadják azokat a gyerekeket, akiknek nincs orvosi igazolásuk arról, hogy megkapták a védőoltást kanyaró ellen.

A szakértők szorgalmazzák, hogy a felnőttek is oltassák be magukat, ha gyermekkorukban nem kapták meg a védőoltást, vagy nem voltak kanyarósak. Figyelmeztetnek továbbá arra, hogy a kanyaró kezdeti tünetei a megtévesztésig hasonlítanak az influenzára – magas láz, köhögés, orrfolyás -, a jellemző vörös kiütések pedig nem mindig jelentkeznek azonnal. Emiatt előfordulhat, hogy a beteg késve kapja meg a megfelelő kezelést.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.