Orvosokat megvesztegető gyógyszergyári vezetők pere kezdődött Bostonban

Orvosokat megvesztegető gyógyszergyári vezetők pere kezdődött meg hétfőn Bostonban  Az érintett vezetők  a függőséget okozó opiát tartalmú gyógyszerek felírása érdekében fizette le az orvosokat.

 

Az Insys Therapeutics gyógyszergyár milliárdos alapítója és 2017-ig elnök-vezérigazgatója, John Kapoor négy munkatársával együtt áll a bíróság előtt. Először fordul elő az Egyesült Államokban, hogy egy fájdalomcsillapítókat gyártó cég vezetőit bíróságon vonják felelősségre azért, mert a hatóságok szerint hozzájárultak az Egyesült Államokban pusztító opiátválsághoz.

Kapoor – a vádirat szerint – “bűnügyi vállalkozássá” alakította a céget: több millió dollárt fizetett orvosoknak azért, hogy az Insys gyógyszereit írják fel pácienseiknek. “John Kapoor és vádlott-társai azért fizettek doktoroknak, hogy hagyjanak fel orvosi hivatásukkal” – fogalmazott hétfői vádbeszédében David Lazarus helyettes ügyész.

A 75 éves Kapoor és kollégái nem vallották bűnösnek magukat, Kapoort még 2017 októberében, éppen azon a napon tartóztatták le, amikor Donald Trump elnök közegészségügyi rendkívüli helyzetnek minősítette az opiátválságot. 2017-ben az Egyesült Államokban csaknem 48 ezer ember lelte halálát kábítószer-túladagolásban. Az Insys által gyártott, Subsys nevű fájdalomcsillapító fentanilt, a morfiumnál százszor erősebb opiátot tartalmaz, és az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) csakis rákbetegek erős fájdalmának csökkentésére engedélyezte.

Az Insys gyógyszergyár vagy közvetlenül fizette le az orvosokat, vagy beszédekre, továbbképző tanfolyamok tartására – alkalmanként 275 ezer dolláros honoráriumért – kérte fel a megkörnyékezett orvosokat. A nyomozás tanúsága szerint az orvosok szükségtelenül és indokolatlanul is felírták a szóban forgó fájdalomcsillapítót.

Tavaly szeptemberben a tekintélyes New York-i Sloan Kettering rákkórház orvos-igazgatójának, José Baselga onkológusnak kellett távoznia posztjáról, mert kiderült: nem tárta fel, hogy dollármilliókat kapott gyógyszergyáraktól és egészségügyi biztosítóktól “megrendelt” cikkeiért.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.