Sikeresen zárta az évet a Budaörsi Tanoda

(Budaörs, 2019. január 5. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Tanodáról már sokszor olvashattak hírportálunkon. Sikereik, eredményeik öregbítik városunk hírnevét. A Tanoda vezetőjét Lakatos Györgyöt kértük, hogy foglalja össze, hogy milyen eredményeik voltak 2018-ban és mit terveznek 2019-ben. 

 

 

Lakatos György a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a Budaörsi Tanoda Alapítványnak négy aktív “intézménye” van jelenleg; a Budaörsi Tanoda, a Budaörsi Népzene Tanoda, a Romano-Glaszo Emberi Hang Művészeti Csoport, és a Budaörsi Tanoda Kispályás Labdarúgó Csapata

 

A Budaörsi Tanodában jelenleg 130 gyerek és fiatal (általános-, közép- és felsőfokú intézményben tanulók) korrepetálása, fejlesztése, segítése zajlik tanodai körülmények között. Szeptembertől június közepéig, a hét 5 munkanapján, 14.00–19.00 óráig terjedő időszakban, szakképzett tanárokkal és önkéntesekkel.

 

A Budaörsi Népzene Tanoda 2018. november 8-a óta működik, a Budaörsi Tanoda „alintézménye”.

Heti egy alkalommal, minden héten csütörtökön 16.00–18.00 óráig népzene, népdal és néptánc tanulást biztosít a foglalkozás általános és középiskolások számára.

Jelenleg 15 tagja van, 5-16 éves gyerekek.

A gyerekeket a Khamoro Együttes, a Romano Drom együttes, Romano Glaszo együttes tanárai, oktatói tanítják.

Vezető: Lakatos Sarolta

 

nepzeneitanoda18_11_08 (12)

 

A Romano Glaszo – Emberi Hang Művészeti Csoportnak 15 tagú, cigány és nem cigány gyerekek és fiatalok. A magyar és cigány népzene és néptánc mellett pop-dalok, táncművek, táncballadák, holokauszt műsorok, hazai és nemzetközi előadások szerepelnek a terveikben.

2018-ban 120 előadásuk volt Magyarországon, de felléptek Németországban, Prágában és Brüsszelben is.

 

budaorsitanoda

 

A Budaörsi Tanoda Kispályás Labdarúgó Csapata budapesti bajnokságban indult, illetve több kupán vett részt, I., II., III. helyezéseket értek el.

Vezetője: Feka Béla

 

18_11_05_budaorsitanodanyiltnap (8)

 

Ezen felül több más program is megvalósult a Tanoda jóvoltából. 

Nyári gyermektáborokat szerveztek (Nyírgyulaj, Méra, Szendrő, Pálköve, Tarnazsadány).

Demszky Gábor fotókiállításának megnyitóján is felléptek.

Legjobb Önkormányzati Gyakorlat – műhelymunka és információs napot szerveztek és lebonyolítottak.

Népzenei és néptánc foglalkozásokat tartottak heti rendszerességgel és/vagy kéthetente különböző helyszíneken. (Nyírgyulaj, Lucfalva, Salgótarján, Mátraverebély, Bátonyterenye, Méra, Szendrőlád, Budapest, Budaörs.)

Ezen felül szerveztek Holokauszt táncballada előadást, holokauszt információs napot a Budaörsi Tanodában és a PostArt-on is.

A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziummal közöse tánc és színházi produkciókat rendeztek és adtak elő, valamint 2018-ban sikerült beszerezniük egy saját 9 fős kisbuszt is.

2019-ben is hasonló aktivitást terveznek Lakatos György elmondása szerint. 

 

tanoda_lakatos

 

“A 2018. évben működő, vagy elindított programjaink mindegyikét folytatjuk 2019-ben: Budaörsi Tanoda, Budaörsi Népzene Tanoda, Kispályás Labdarúgó Csapat, Romano Glaszo együttes tevékenysége, nyári gyermektáborok, kiállítások szervezése, iskolákkal való együttműködés. 

Új, tervezett programjaink:

Népzenei és néptánc klub elindítása Ferencvárosban, Jónás próféta története (Jónás és a cethal) musical feldolgozása és előadása a Budaörsi Népzene Tanodával és a Nemes Nagy Ágnes Iskolával.

Gyermekrajzokból verseny és kiállítás szervezése, néptánc és kortárstánc foglalkozások elindítása Budaörsön.

Nyári táborok szervezése a következő településeken: Balatonlelle, Nyírgyulaj, Szendrő, Szendrőlád, Szeghalom. 

Napközis folklórtábor szervezése Budaörsön. Tervezett külföldi tanulmányutak, valamint népzenei és néptánc előadások: Erfurt, Düsseldorf, Prága, Moszkva, Róma, Nápoly, Auschwitz.”

2018-ban a Tanodát támogatta Budaörs Város Önkormányzata, Open Society Institute, TÖOSZ, EMMI-Csoóri Sándor program.

“Az év végén különleges támogatást kaptunk a budaörsi Fundamentától 2018. december 22-én.

A helyi Fundamenta minden évben kiválaszt egy szervezetet, intézményt, akit abban az évben tárgyi adományozásban részesít. 2018-ban a Budaörsi Tanodára esett a választás.

A támogatás keretében játékokat, sporteszközöket, füzeteket, könyveket és egyéb tanulást segítő eszközöket kapott a Tanoda.

Ugyanilyen különleges támogatás volt, amikor Gerendás Péter zenész-énekes és a Budaörsi Szertár Kávézó és Étterem a Budaörsi Tanodának ajánlotta fel a 2018. december 7-én megtartott koncert bevételeit. Ugyanakkor a Budaörsi Tanoda magánadományokat is kapott 2018-ban: könyvek, ruhák, számítógépek, egyéb támogatások.

Köszönjük mindenkinek aki támogatta munkánkat!” – mondta el Lakatos György.

 

További sikeres munkát kívánunk! 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.