Helyi Önkormányzatok Napja – Országos konferencia volt Budaörsön

(Budaörs, 2017. szeptember 29. – Budaörsi Infó) 2017. szeptember 28-án a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) konferenciát szervezett Budaörsön, a Városháza dísztermében.

 

 

Az Országgyűlés 57/2000. (VI.16.) számú határozatában 2017. szeptember 30-át – az első helyhatósági választások napját – a Helyi Önkormányzatok Napjává nyilvánította.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) minden évben konferencia keretében emlékezik e napon az önkormányzatiság értékeire, az önkormányzatok helyzetének alakulására és próbálja felhívni az aktuális kormányzat figyelmét a (kis)települések által képviselt értékekre, arra a felhajtóerőre, ami nélkül nem lehet működtetni az országot.

Az önkormányzatok 10 millió ember számára szolgáltatnak, a települések vezetői legitimen megválasztott polgármesterek, akik ugyanolyan súllyal végzik munkájukat, mint a felsőbb szinteken megválasztott képviselők, vezetők.

Ennek megfelelően 2017. szeptember 28-án, Budaörsön került megrendezésre az idei önkormányzati konferencia, ahol a Belügyminisztérium képviseletében Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár vett részt, az önkormányzati szférát pedig négy országos szövetség képviselte, a Magyar Faluszövetség, a Kisvárosok Országos Érdekszövetsége, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a MÖSZ.

A rendezvény Dr. Gémesi György MÖSZ elnök, majd pedig Hopkó Iván, a Raiffeisen Bank önkormányzati osztályvezetőjének köszöntőjével kezdődött.

 

helyionkormanyzatoknapja3

 

Több témában hallgathattak meg előadásokat az érdeklődők, amelyek a következők voltak:

Dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára az Állam és önkormányzatok feladatmegosztása, önkormányzatok jelene és jövője címmel tartott előadást.

 

helyionkormanyzatoknapja

 

Ezt követően Schmidt Jenő, Tab  polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségétől (TÖOSZ) az önkormányzati szövetségek érdekképviselete, együttműködése témakört fejtette ki.

 

helyionkormanyzatoknapja4

 

A kávészünetet követően az Önkormányzatok működése, polgármesterek szerepe a településfejlesztés lehetőségeiben témájú előadásában Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, a MÖSZ Polgármesteri Tagozat elnöke osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

„A kora középkorban kemény harcot vívtak a városok az autonómiájukért. Ehhez mind a mai napig ragaszkodnak is a fejlett világban. A városok az egész ország fejlettségét szolgálták, így mindenkinek érdeke volt a megerősítésük, és így van ez napjainkban is” – mondta el a polgármester.

„Budaörs nézőpontjából az önkormányzatiság lebontásának első lépése volt, hogy az ország legfejlettebb kistérségének számító Budaörsi Kistérség megszüntetése, majd az, hogy a járásközpont Budaörsről a feleannyi lakosú, egysávos úton megközelíthető, politikailag lojális Budakeszire került. …”  – hangsúlyozta Wittinghoff Tamás.

 

helyionkormanyzatoknapja34

 

 

Wittinghoff Tamás prezentációja:

 

 

wittinghofftamaseloadas (4) wittinghofftamaseloadas (6)

wittinghofftamaseloadas (7)

wittinghofftamaseloadas (9) wittinghofftamaseloadas (10) wittinghofftamaseloadas (11) wittinghofftamaseloadas (12) wittinghofftamaseloadas (13) wittinghofftamaseloadas (14) wittinghofftamaseloadas (15) wittinghofftamaseloadas (16) wittinghofftamaseloadas (17) wittinghofftamaseloadas (18) wittinghofftamaseloadas (19) wittinghofftamaseloadas (20) wittinghofftamaseloadas (21) wittinghofftamaseloadas (22) wittinghofftamaseloadas (23)

 

Dél után a Magyar Önkormányzatokért Emlékérem átadására került sor.

 

Kitüntetést kapott:

Lőrincz Leó főtanácsadó, Belügyminisztérium

Jónás Csilla területi főreferens, Emberi Erőforrások Minisztériuma

Csikász Gábor elnök, Kistérségi Fejlesztő Szervezetek Országos Szövetsége Egyesület

Klein Tibor kereskedelmi vezető  S-Tér Kft

 

A díjak átadását követően Kiss József az ÉMÁSZ  Hálózat Kft önkormányzati kapcsolattartója az  Önkormányzati együttműködésről tarott előadást.

A záró előadás címe: Enni, tanulni, élni. A közétkeztetés településfejlesztésre vetített ereje napjainkban. Timku Szabolcs, a Eurest Kft kereskedelmi vezetője zárta ezzel a rendezvényt.

 

 

helyionkormanyzatoknapja2

 

 

A rendezvény programjának előadásai, illetve prezentációi az alábbi linkeken elérhetőek:

Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár előadása

Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere, a MÖSZ Polgármesteri Tagozatának elnöke előadása

Schmidt Jenő, Tab polgármestere, Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke előadása

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.