Őszi közlekedési tanácsok – Legyenek óvatosabbak és körültekintőbbek az utakon!

Az ősszel az időjárási körülmények megváltoznak, ködös, párás, hideg reggelekre ébredünk. A járművezetőknek számolniuk kell a megváltozott látási- és időjárási viszonyokra. Ennek elmulasztása balesetveszélyes helyzeteket idézhet elő, de akár súlyosabb következményekkel is járhat.

 

 

Ebben az időszakban a balesetek jelentős részének oka az, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. Számukra a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok jelentik.

– Csúszóssá válik az úttest az utakat szegélyező növényzetről, belógó faágakról lehulló levélzetre lecsapódott párától, valamint a lehullott levelekre eső csapadéktól.

– Veszélyforrás lehet a mezőgazdasági területekről felhordott sárszennyeződés, amitől szintén  nagymértékben csúszóssá válik az úttest. A csúszós úton való közlekedés valamennyi járműkategóriára veszélyt jelent.

– A köd és a szitáló eső miatt csúszóssá váló utak az őszi hónapokban mindennapossá válnak.

– A jeges útszakaszt nem minden esetben lehet időben észre venni. Ahol csillogó az út burkolata és a jármű kerekei azon szakaszon sercegő hangot adnak, akkor vizes az útfelület, de ha nem hallunk ilyen hangot, akkor lefagyott útszakaszon közlekedünk.  Ilyenkor a hirtelen irányváltoztatást és fékezést kerülni kell.

– Ősszel gyakran találkozhatunk olyan útszakaszokkal – akár nappal is-, ahol a foltokban előforduló köd korlátozza a belátható útszakasz hosszát.

 

Az évszakra jellemző, hogy éjszaka, de gyakran a nappali órákban is fagypont körüli a hőmérséklet. A száraz és nedves útszakaszok hirtelen válthatják egymást, ami fokozott óvatosságot és figyelmet kíván a járművezetőktől. A nyári útviszonyokhoz képest nagyobb követési távolságot kell tartani, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata.

Lényeges, hogy a járművezetők felkészüljenek a megváltozott körülményekre, valamint a gépjárműveket, járműveket műszakilag megfelelően felkészítsék.

A gépjárműveket a KRESZ-ben foglaltaknak megfelelően kell felkészíteni. Át kell vizsgálni minden jelző- és világítóberendezést, a fékrendszert, a gumiabroncsokat és az ablaktörlő berendezéseket.

A lámpatestek fényereje a foncsorok mattosodásától, párosodásától, az izzók elhasználódásától nagymértékben csökkenhet. A különböző szennyeződések, a sár és a vízpermet jelentősen ronthatják a fényerőt, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a fényszórók állapotát.

A kötelezően előírtakon túl nem árt ellenőrizni az akkumulátor állapotát sem, mivel a hideg időben növekedhet az akkumulátor igénybevétele.

Menet közben is gyakran előfordul, hogy a szélvédő belülről párásodni kezd. Nagy veszéllyel járhat, ha a jármű vezetője nem  lát ki jól a szélvédőn, ezért a párát lefújó berendezésnek is jól kell működni.

Fontos a szélvédő tisztasága is, így elengedhetetlen a jól működő ablaktörlő. Ne hagyjuk teljesen elhasználódni az ablaktörlő lapátot, mert túl nagy árat fizethetünk, ha nem megfelelően látunk ki a szélvédőn. Használjunk az évszaknak megfelelő ablakmosó folyadékot!

 

Balesetmentes közlekedést kíván a Budaörsi Rendőrkapitányság!

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.