A BKK új járatokat indít és többet megszűntet

Szombattól jelentősen megváltozik a 4-es metróhoz kapcsolódó autóbuszok közlekedése: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új járatokat indít, többet megszüntet, egyes buszok pedig ezentúl hosszabb vagy módosított útvonalon járnak.

 

A BKK közölte: a 107-es autóbusz megszűnik, szombattól a 7-es buszok sűrűbben járnak.

A 8-as autóbusz helyett az új, hosszabb útvonalú 8E járat közlekedik majd Kelenföld, vasútállomás és Újpalota, Nyírpalota út között, kizárólag légkondicionált, akadálymentes járművekkel. Az új, hosszabb útvonalú 108E járat a Gazdagréti tér és Újpalota, Nyírpalota út között jár, és mindkét irányban betér majd a kelenföldi vasútállomáshoz. A továbbiakban a 239-es autóbusz helyett ez a járat jelenti majd aBudaörsi út belvárosi kapcsolatát.

A 133-as autóbusz a továbbiakban 133E jelzéssel közlekedik, és az új 133E buszok – csak légkondicionált, akadálymentes járművek – más megállóhelyeken állnak meg. A 233-as busz sem közlekedik a jövőben, szerepét a Rózsakerti lakótelep és a Baross Gábor-telep térségében a 101B és a 101E járat, a Nagytétényi út-Budafoki út térségében a 33-as és a 133E busz, illetve a 114-es járatcsalád veszi át.

A 101-es autóbusz helyett az új, 101E jelzésű közlekedik, hétköznapokon 5 és 22 óra között. Csúcsidőszakban minden második autóbusz 101B jelzéssel jár a Terv utca és a Budatétényi sorompó megálló között, ezek nem érintik a Budatétény vasútállomás (Campona) végállomást.

A 153-as autóbusz útvonala Őrmező térségében módosul, a 153A pedig a továbbiakban nem jár, szerepét a teljes nappali üzemidőben közlekedő 154-es járat veszi át. A 154-es busz a kelenföldi vasútállomás és a Kosztolányi Dezső tér között – az 53-as buszhoz hasonlóan – a Budaörsi úton és a Nagyszőlős utcán keresztül halad, és nem érinti az Infopark térségét.

A jövőben a gyorsabb haladás érdekében a 187-es busz a kelenföldi vasútállomástól indulva a Budaörsi úti új csomópont felé haladva tér rá a Balatoni útra.

A 252-es és a 253-as autóbusz a továbbiakban szintén nem közlekedik. A 252-es járat szerepét Őrmező és Újbuda-központ között a 150-es és a módosított útvonalon közlekedő 154-es járat, míg Kelenvölgy és Őrmező között a Kelenvölgybe és a Kérő utca felé betérő 153-as busz veszi át. Kelenvölgy és Újbuda központja között a továbbiakban a meghosszabbított útvonalú 58-as és a 153-as busszal lehet utazni átszállás nélkül.

Megszűnik a 258-as járat is, szerepét az 58-as, a 250-es, valamint betétjáratai veszik át. Az 58-as autóbusz útvonala hosszabb lesz: a járat a továbbiakban a kelenföldi vasútállomástól az Etele út-Tétényi út útvonalon Újbuda-központig közlekedik.

A 114-es, a 213-as és a 214-es autóbusz a Kosztolányi Dezső téri végállomástól meghosszabbított útvonalon, a Móricz Zsigmond körtérig jár. A 250-es busz közlekedését a továbbiakban új betétjáratok segítik. A 158-as járat üzemideje bővül, ezentúl hétköznap napközben is közlekedik. A 251-es járat útvonala is változik: a buszok a Savoya park felé nem térnek be a Városház térhez, hanem a Savoyai Jenő téren balra fordul, a Leányka utcára.

A közlemény szerint a változtatásokra azért volt szükség, mert a 4-es metró 2014. tavaszi átadásával megváltoztak az utazási szokások. A társadalmi egyeztetés után véglegesített változtatások célja az, hogy az átalakuló hálózat a metróval párhuzamos buszjáratok helyett még jobb felszíni kapcsolatot nyújtson a 4-es metróhoz – írták.

Az érintett vonalakon, a járműveken és a legforgalmasabb megállóhelyeken hétszáz térképet és tájékoztató anyagot helyeztek ki. Június 4-e és 7-e között csaknem negyven forgalmas megállóban és csomóponton a BKK dolgozói, forgalomirányítói tizenötezer térképes szórólapot osztanak majd ki, emellett segítenek az eligazodásban, az új hálózat megismerésében – közölték.

 

(MTI)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.