Így fizettem ki az adósságaimat

(Budaörs, 2016. február 27. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Összeszedtem nektek néhány történetet, hogyan kerültek emberek nehéz anyagi helyzetbe és hogyan kerültek ki onnan. Remélem, a történeteik segítenek neked is elkerülni az anyagi problémákat vagy kikeveredni onnan.

 

Charles pénzügyi tanácsadó volt, aki hitelekkel küszködő embereknek adott tanácsot. Az üzlet jól ment, autóhitele és egyéb hitele nem volt, így bátran belevágtak egy 654 ezer dolláros, 230 négyzetméteres ház hitelből történő megvásárlásába. A ház volt álmaik háza.

A hitel törlesztője nem volt sokkal több, mint amit eddig fizettek bérleti díjat és egyébként is a bank sokkal több hitelt is adott volna. (Nemrég írtam arról, hogy mind a bank, mind az ingatlanos azt szeretnék, hogy a lehető legtöbb hitelt felvedd. Ha annyi hitelt veszel fel, amennyit csak adnak, szinte garantált, hogy túl sok hitelt fogsz felvenni és túl nagy ingatlant fogsz vásárolni.)

A vásárlás után szinte rögtön elkezdett rosszabbul menni az üzlet és ha ez kevés lett volna, őt is és a feleségét is betegség támadta meg.

A kevesebb bevétel és sok nem tervezett egészségügyi kiadás azt eredményezte, hogy két év alatt minden tartalékukat felélték, majd végül egy 63 ezer dolláros hitelkártya-adósságban találták magukat. (Ez jóval több, mint egy átlagos amerikai háztartás egy éves nettó jövedelme.)

Bár Charles azt mondta, ebből a házból csak koporsóban viszik ki, rá kellett jönnie, hogy az egyetlen megoldás, ha eladják a házat, kifizetnek minden hitelt és egy sokkal szerényebb otthonban újrakezdik az életüket. Így is tettek, egy kis faluba költöztek a hegyekbe. A történetüket itt tudod bővebben elolvasni angolul.

Austin 72 ezer dollár diákhitellel és egy 9 ezer dolláros autóhitellel kezdte a nagybetűs Életet. (Egy ekkora összeg egy pályakezdő fiatal jó 3 éves nettó jövedelme.)

3 év alatt hitelmentes lett. Ezeket tanácsolja azoknak, akik hasonló cipőben járnak:

– Határozd el, hogy megszabadulsz a hitelektől és cselekedj is ez szerint. A legtöbben nem jutnak túl a szavak szintjén, pedig fontos, hogy meg is tedd, amit elhatároztál. Én beteg lettem attól, hogy le vagyok égve és hogy állandóan aggódnom kell a pénz miatt. Elhatároztam, hogy meg fogom változtatni az anyagi állapotomat.

– Ha a gödör alján vagy, ne áss tovább. Ne vegyél fel további hiteleket semmilyen okból.

– Kerülj képbe, pontosan hol is vagy. Ha nem vagy tisztában azzal, hogy kinek mennyivel tartozol, milyen futamidővel és kamat mellett, változtatni sem tudsz rajta. Szedj össze minden információt minden hiteledről.

– Ha lehet, váltsd ki a hiteledet kisebb kamatú hitelekkel.

– Készíts stratégiát, hogyan akarod kifizetni a hiteleidet? Először a legkisebb összegűt fizeted vissza és mész tovább lépésről-lépésre, vagy először a legmagasabb kamatozásútól szabadulsz meg? Legyen egy terved, hogyan fogod csinálni.

– Keress többet. Csinálj karriert, keress többet, ez is igen nagy mértékben hozzásegít ahhoz, hogy megszabadulj a hiteleidtől.

– Végül fizesd vissza az összes hiteledet és ünnepelj. Ugye milyen jó érzés pénzügyi szabadságban élni?

A történetét itt találjátok angolul.

Anna 23 ezer dolláros adósságtól szabadult meg 15 hónap alatt, méghozzá pénzügyi böjtöt tartva, csakis a legszükségesebb dolgokra költött 15 hónapon át.

A szigorú pénzügyi fogyókúra meghozta a kívánt hatást, alig több mint egy év alatt Anna megszabadult minden adósságától. Erről a honlapján olvashatsz többet.

Lauren ennek pont az ellenkezőjét csinálta: ahelyett, hogy a kiadásait nyeste volna vissza minimális szintre, úgy gondolta, hogy kényelmesebb a bevételeit megnövelni. Születésnapjára akarta meglepni magát azzal, hogy végre megszabadul a 8.164 dolláros hitelkártya adósságától, amit már régóta görgetett maga előtt. Mivel 90 napot adott magának, elég nagy kihívás volt teljesítenie a tervet, de sikerült neki. Hogy hogyan, olvasd el a blogjában.

Jefferson egy jól fizetett IT szakember volt, szép családdal, három gyerekkel. De mivel mindig kicsit többet költöttek, mint kellett volna és a harmadik terhesség nem várt komplikációkkal és ez miatt hatalmas kórházi számlákkal járt, odáig jutottak, hogy teljesen lemerítették a hitelkártyáikat, 20 ezer dolláros hitelt cipeltek magukkal. (Ennek éves kamata 3.000 dollár, vagyis majdnem egymillió forint. Minden évben. Csak a kamatra.)

Jefferson elkezdett pénzügyi blogokat bújni és rájött, hogy költségvetést kell csinálniuk, hogy lássák, hol tudják megfogni a pénzt. Minden kiadást mikroszkóppal vizsgáltak meg, csökkentették a kábeltévé, áram és minden egyéb számlájukat, olcsó diszkontáruházakban vásároltak és elkezdték használni a kedvezményeket adó kuponokat további megtakarítás elérése céljából.

Lemondták a vakációkat, mert úgymond a szórakozás megvár minket azután is, hogy kifizettük a tartozásainkat.

Másodállásokat, szabadúszó munkákat vállaltak, hogy minél hamarabb maguk mögött hagyják a tartozást.

Az egyik trükkjük az volt, hogy apró célokat tűztek ki maguk elé, amit elértek, így megvolt a sikerélményük. Így már nagyobb lelkesedéssel ugrottak bele a következő kitűzött cél elérésébe.

A kitartásukat siker koronázta, 14 hónap alatt teljesen kifizették az adósságaikat. A történetüket itt mesélték el.

Egyelőre ennyi történetet szedtem össze, remélem, inspirálóak voltak, ha te is hasonló cipőben jársz.

Amint látod, még elképesztően nagynak tűnő összegeket is sikerült sokaknak viszonylag hamar visszafizetni. Hidd el, neked is sikerülni fog.

Ha neked is van hasonló történeted, oszd meg a hozzászólásokban, hadd bátorítsanak másokat az ilyen jó bizonyságok.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.