Csenger-Zalán Zsolt sajtótájékoztatót tartott Zsámbékon

Pest megye önálló régióvá válását, a családtámogatási rendszer változásait és az illegális bevándorlás helyzetét emelte ki pénteki sajtótájékoztatójában Csenger-Zalán Zsolt a térség országgyűlési képviselője.

 

 

A Közép-magyarországi régió szétválását és ezzel együtt megyénk önálló régióvá válását december 29-én hozott határozatával a kormány is támogatta, január 29-én Pest megye közgyűlése pedig, napirend előtt, ünnepélyes keretek között jelentette be. Régi kérése válik valóra ezzel a Pest megyeieknek, hiszen a Budapesttel közös régióban, a GDP egy főre jutó értéke miatt a megye települései nem juthattak jelentősebb európai forráshoz. Igaz, a jelenleg jóváhagyott változás legközelebb a 2021-től induló, következő fejlesztési ciklusban érvényesülhet.

A január 1-től életbe lépett változások közül a személyi jövedelemadó 16%-ról 15%-ra csökkenését, valamint a gyermeket vállaló családokat segítő családi otthonteremtési kedvezmény változásait emelte ki. Ez utóbbi legjelentősebb változása, hogy három gyermeket nevelő vagy vállaló családok számára 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás mellett, 10 millió forint kedvezményes kamatozású hitel felvételét is lehetővé teszi. További segítség az otthonteremtéshez az új lakások ÁFA-jának csökkenése. Az eddigi 27%-ról 5%-ra csökkenő ÁFÁ-t, 5 millió forint erejéig a NAV-tól utólag igényelhetik az új lakást vásárlók, vagy építők. Mindezek együtt azt a kiemelt célt erősítik, hogy minél több gyermek születhessen meg. Ugyanebbe a támogatási körbe tartozik többes jogosultság esetén a testvér GYES, valamint a felsőfokú oktatási intézményekben tanulók gyermekvállalása esetén a diplomás GYED.

Az illegális bevándorlást Magyarország határain túlmutató, egész Európát érintő problémaként jellemezte Csenger-Zalán Zsolt. Rámutatott, hogy azokat a lépéseket, amelyeket tavaly ősszel Magyarország elsőként tett meg, mára lassan az összes európai ország követi. Továbbra is fennáll azonban a kötelező betelepítési kvóta uniós szabályozása, amelynek megszüntetése érdekében a FIDESZ parlamenti frakciója aláírásgyűjtést kezdeményezett, amit mindaddig folytatni fog, míg az Európai Unió ki nem vezeti szabályozási rendszeréből az erre vonatkozó szükségtelen és ma sem működő határozatot.

Az Európa Tanács Migrációs Bizottságának első alelnökévé választásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy fél évvel ezelőtt ez szinte lehetetlen lett volna, hiszen tavaly februárban a Charlie Hebdo elleni terrortámadást követően, miniszterelnökünket tömeges illegális bevándorlást jelző nyilatkozatáért csaknem mindenki riogatással vádolta. A mára egyértelműen megváltozott európai hozzáállásnak tudja be alelnökké választását, ahogy Németh Zsolt, a magyar Parlament Külügyi Bizottsága elnökének Európai Tanács alelnöki posztjának elnyerését is.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy mivel még nem ismertek a következő uniós fejlesztési ciklus prioritásai, így nem lehet tudni, hogy a 10-es út elkerülő szakaszára, vagy az M0 északi szektorára jut-e majd uniós forrás. De egyéb, most még kormányzati forrásból megvalósuló fejlesztések esetleges uniós támogatása esetén, a felszabaduló forrásból akár útépítés is megvalósulhat.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.