Egy betiltott vegyület maradványai még mindig veszélyeztetik az európai cetféléket

Egy betiltott vegyi anyag, a poliklórozott bifenilek (PCB-k) továbbra is erősen veszélyeztetik az európai tengerekben élő delfineket – figyelmeztetnek a szakemberek a Scientific Reports című folyóirat online kiadásában közölt tanulmányukban.

 

Az egykor elektromos készülékekhez, festékekhez és gyulladásgátlókhoz használt PCB-ket a 20. század végén tiltotta be az Egyesült Államok és az Európai Unió az emberi és állati szervezetre gyakorolt mérgező hatásuk miatt.

Egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport új tanulmánya szerint azonban a vegyületek még ma is jelen vannak a tengeri táplálékláncban és jelentős fenyegetést jelentenek egyebek közt az európai tengerek delfinjeire – idézte a BBC News.

A kutatók szerint a tengerekben lévő PCB-k egy része feltehetőleg a nem megfelelő hulladékkezelés következménye. A szennyező anyagok a szeméttelepekről kiszivárogva kerültek a folyókba és a torkolatokba, majd végül a nyílt vizekbe.

A szakemberek az európai vizekben élő több mint ezer delfintől származó mintákat elemeztek. Az eredmények szerint az európai cetfélék szervezetében még mindig veszélyesen magas a PCB-k szintje, magasabb, mint az amerikai és déli-sarkvidéki vizekben élő társaikéban.

A mutatók szerint az európai tengerpartok közelében élő kardszárnyú delfinek a legsúlyosabban érintett populációk közé tartoznak.

A Londoni Zoológia Társaság (ZSL) illetékese, Paul Jepson szerint a PCB-k befolyásolhatják a cetfélék szaporodását és az újszülött borjak egészségét.
(http://www.bbc.com/news/science-environment-35302957)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.