Hétezer éves sírokat találtak Szarvas mellett

Hétezer éves sírokat tártak fel a régészek Szarvason, az arborétum szomszédságában – adta hírül a Békés Megyei Hírlap.

A Holt-Körös partján lévő terület a Szent István Egyetem szarvasi karának kezelésében van, itt kezdtek bele egy öntözőcsatorna kiépítésébe. A kivitelezés előtt a Tessedik Sámuel múzeum munkatársai megelőző feltárást végeztek a csatorna nyomvonalán, melynek során több ezer éves sírok kerültek elő.

Gulyás András régész elmondta, 420 méter hosszú nyomvonalon több korszak emlékei kerültek a felszínre.

– Kilenc, 7 ezer éves sírt tártunk fel. Ezek a késő újkőkorba helyezhetők. Ugyanebből a korszakból került elő egy házrészlet, valamint egy leégett ház oldalfala, alatta összeroskadt kerámiákkal. Volt egy korábbi, 7 ezer 500 éves ház részlete is, valamint egy ugyanebből az időszakból származó széles és mély árok – tájékoztatta a szakember a lapot, mely úgy tudja, hat avar sírt is feltártak a munkák során.

Előkerült egy ismeretlen korszakba tartozó sír is, melynek nem volt melléklete, így a régészek nem tudták meghatározni a pontos korát. Ennek további érdekessége viszont, hogy a sírban fekvő ember bal karja könyök alatt amputálva volt.

A szakember arról is beszélt, hogy két avar női sírban aranyból készült pénzutánzatokat, valamint az egyikben egy kis medált tártak fel. Több sírban lószerszámokat is eltemettek a halottak mellé.

A leletek a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumba kerültek, és a közeljövőben ki is állíthatják őket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.