Másnaposság? Csodafegyver aktiválva

Nincs is kiábrándítóbb, mint egy olyan vőlegény vagy menyasszony, aki alig tud magáról az alkohol miatt, és persze a részeges násznép is okozhat kellemetlen perceket. A részegségnél pedig csak a másnap rosszabb. Íme tippjeink macskajaj ellen – nemcsak esküvői buli esetére!

 

Biztosan sokan látták a Másnaposok című filmet, melyben néhány barát igencsak kínos szituációkba keveredik – köszönhetően az előző esti tivornyázásnak. Igaz, a filmben legénybúcsúról van szó, könnyen előfordulhat az is, hogy valaki egy esküvőn rúg ki a kelleténél jobban a hámból. Valószínűleg senkinek sem kell ecsetelni, milyen kellemetlen is lehet egy becsiccsentett nagybácsival beszélgetni, egy pityókás baráttal táncolni – vagy éppen egy részeg menyasszonyt, vőlegényt istápolgatni.

Természetesen nem akarunk senkit absztinenciára kényszeríteni, ám azzal jó, ha tisztában vagyunk, hogyan hat ránk az alkohol, mitől leszünk másnaposak, és mit tehetünk azért, hogy ne viselje meg a szervezetünket az ital. A Házi Patika szakértői elmagyarázták a mechanizmust.

 

Mitől lesz valaki másnapos?

Egyszerű volna azt mondani, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztástól. Tulajdonképpen a dehidráció a felelős a legtöbb kellemetlen következményért, ugyanis az alkohol diuretikus hatású, azaz a kiválasztást serkentve fokozza a szervezet vízleadását. Emiatt jelentkezik tünetként a száj szárazsága, az ajkak kicserepesedése, a fejfájás és szédülés, a gyomornyálkahártya irritációja pedig emésztési nehézségeket, émelygést, hányást okozhat.

Nem pusztán az alkohol a bűnös a tünetek kialakulásában, a kísérletek szerint ugyanis a tiszta alkohol mellett egyéb összetevők, például az italokban lévő gyümölcscukor is fokozhatják a panaszokat. Emiatt fordulhat elő, hogy a tiszta szesz, a vodka vagy a száraz borok viszonylag könnyen kialudhatók, addig az édes borok, koktélok és likőrök nagyon erős panaszokat tudnak kiváltani.

A véráramba jutott alkohol mintegy 95 százalékát a máj bontja le szén-dioxidra és vízre. A többi öt százalék a vizelettel és a kilélegzett levegővel változatlan formában ürül ki a szervezetből. Egy józan életet élő, átlagos felnőtt szervezete óránként testsúlyától függően 5–10 gramm etanolt képes lebontani. A még lebontatlan alkohol addig kering a vérrel, amíg a máj onnan fel nem veszi, hogy lebontsa.

A szervezetben lévő alkohol mennyiségét ezrelékben szokták megadni, vagyis hogy 1000 egységnyi folyadékban – a vérben – hány gramm alkohol van. 1-2 ezrelék még semmilyen különös hatást nem gyakorol az emberre, ennél több a kellemes érzéseken túl már szédülést – meg persze több más, igen jellemző tünetet – is okozhat.

 

Előzd meg inkább!

A „nem kell sokat inni” tanács egyszerűnek tűnik, ám egy lakodalomban és szilveszterkor gyakran kivitelezhetetlen: a szokásokhoz hozzátartozik a koccintás, és bizony vannak olyanok is, akiket egy-két pohár meg is nyugtat a stresszes helyzetekben.

Ajánlatos tehát még indulás előtt valamilyen kiadós, laktató ételt elfogyasztani. Ez lehet kicsit zsírosabb, nehezebb étel is, amit a szervezet lassan emészt meg, és ami ezáltal védi a gyomor-nyálkahártyát az alkohol okozta irritációtól. Egy pohár tej szintén jótékony hatású, mivel lassítja az alkohol felszívódását a gyomorban.

Nagyon extrém esetben egy kanálka olívaolaj vagy kókuszzsír is megteszi, hiszen ez is „kibéleli” a gyomrot.
A buli idején az alkoholos italok között érdemes elfogyasztani egy-egy nagy pohár vizet, esetleg szénsavmentes üdítőt. A szénsavas italok kerülendők, mert elősegítik az alkohol gyors felszívódását a véráramba.

Óvakodjunk a tömény italoktól, az édes koktéloktól és az italok keverésétől! Különösen veszélyesek lehetnek az energiaitalokkal kevert koktélok, mert ezekben nemcsak cukor, de szintén vízhajtó hatású koffein is megtalálható.

A buli végén, lefekvés előtt szellőztessük ki a fejünket (például sétáljunk egy kicsit), igyunk egy nagy pohár tiszta vizet vagy magas C-vitamin tartalmú gyümölcslevet. A szakemberek szerint a komplex B-vitaminokat tartalmazó tabletta is segíthet.

Ha minden elővigyázatosság ellenére is sikerül zúgó fejjel, hányingerrel, kimerültséggel ébredni, akkor érdemes megfelelő reggelivel kezdeni a napot. A legjobb reggelik között van a mézes-banános turmix, mert tele van fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal és segít a vércukorszintet is rendbe tenni. Előtte viszont igyunk meg egy nagy pohár vizet! A szervezet rehidratálása ugyanis nagyon fontos! Ha fájdalomcsillapítóra is szükség van, akkor az acetil-szalicilsav- vagy ibuprofentartalmú tabletták ajánlottak. A kávé vagy a kóla segít felébredni. A zuhanyozástól pedig frissebbnek, éberebbnek érezhetjük magunkat.

 

A csodafegyver

Az ausztrálok a tudományos élet legmagasabb szintjén kutatják a másnaposság ellenszerét, és egy friss tanulmány szerint érdekes eredményre bukkantak.

A CSIRO (Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet) szerint ugyanis aki nem akar durván másnapos lenni, az
egyen körtét, mielőtt alkoholt iszik.

A kísérletek szerint a körte, egész pontosan a koreai körte levének fogyasztása nagyban csökkentette a másnaposság tüneteit a placebót fogyasztó kontroll csoport tagjaihoz képest. A legnagyobb különbség az alanyok koncentrációs készségében mutatkozott, mondja Manny Noakes, a kutatás vezetője.

Noakes szerint a körte befolyásolja az alkohol feldolgozásában részt vevő enzimeket, így a test egyrészt hatékonyabban dolgozza fel az elfogyasztott mennyiséget, másrészt úgy tűnt, mintha a körtefogyasztás gátolta volna az alkohol felszívódását is. A mérések szerint a körtefogyasztás miatt csökkent a vér acetaldehid-szintje, és a szakértők szerint ez a vegyület felel a másnaposság tüneteiért, vagyis a fejfájásért, a szédülésért vagy a hányásért.

A CSIRO kutatói ugyanakkor megjegyzik, hogy még korántsem szilárd tényekről van szó, csupán egy előzetes tanulmányról, amelynek megállapításait tovább kell tesztelni. Szóval, mielőtt legközelebb szétcsapná magát, egyen körtét, hátha.

 

(forrás: femina.hu, index.hu )

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.