Lakossági energetikai pályázatokra is van uniós pénz

Nincs olyan európai uniós jogszabály, amely tiltaná a magyar otthonok rezsicsökkentő felújításának vissza nem térítendő forrásokból való támogatását, vagyis van uniós pénz a lakossági energetikai pályázatokra – közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) csütörtökön Walter Deffaa-ra, az Európai Bizottság Regionális Főigazgatóságának vezetőjére hivatkozva. 

 

A MEHI azután kérte az Európai Bizottság álláspontját a témában, hogy október elején Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott, hogy lakossági energia-korszerűsítési program uniós pénzből nem lesz, csak állami intézményi program, hogy az állam dologi kiadásai csökkenjenek. A lakosságnak részben a rezsicsökkentéssel, részben banki eszközökkel nyílik majd lehetősége energiakorszerűsítésre – mondta a tárcavezető.
Az energiahatékonysági intézet már ekkor jelezte, hogy szükség van lakossági energiahatékonysági pályázatokra, csütörtöki közleményük szerint pedig az Európai Bizottság

 

Regionális Főigazgatóságának vezetője megerősítette: a brüsszeli testület szerint nemcsak lehetséges, de egyben kiemelten fontos uniós forrásokból támogatni az épületek energiahatékonysági felújítását, beleértve a lakosságot is. 
A közlemény szerint Walter Deffaa főigazgató a MEHI kérdésére írásban is egyértelművé tette: a Brüsszel által idén februárban elfogadott Környezeti és Energiahatékonysági

 

Operatív Program (KEHOP) tartalmazza és elhatárolja mind a lakossági szektor, mind a középületek energiahatékonysági felújítására vonatkozó vissza nem térítendő beruházási támogatásokat. A kormány álláspontját is tükröző operatív program szerint a magyar lakások energiahatékonysági felújítása két forrás kombinálásával történik: a KEHOP finanszírozza a vissza nem térítendő részt, amelyet a Gazdasági és Innovációs Operatív Program (GINOP) pénzügyi eszközei egészítenek ki visszatérítendő támogatások formájában – áll a közleményben.

 

Az intézet szerint az operatív programok végrehajtása a magyar hatóságok felelőssége. Eltérni az operatív programoktól csak egy hivatalos programmódosítás benyújtása és annak Brüsszel általi elbírálása és jóváhagyása után lehetséges, amely hosszú hónapokba telik – írták.

 

(MTI)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.