Az NBC-nél marad, de nem lehet a híradó arca a háborús élményeiről lódító műsorvezető

Az NBC tévécsatornánál maradhat, de nem vezetheti tovább az Egyesült Államok piacvezető esti híradóját Brian Williams, akit februárban felfüggesztettek állásából, mert valótlanul azt állította, hogy az iraki háborúban benne ült egy olyan helikopterben, amelyet páncéltörő gránát talált el.

 

A műsorvezető és az országos tévéhálózat előzetes megállapodásáról megjelent értesülések szerint a fizetés nélküli felfüggesztés augusztus végéig érvényben marad, de Williams nem lehet többé az NBC Nightly News arca a helyébe lépett Lester Holt helyett.

A CNN szerint Brian Williams jövőbeni szerepéről még az NBC legtöbb vezetőjét sem tájékoztatták. A csatornánál egyébként belső vizsgálat indult, amikor kiderült, hogy a televíziós személyiség eltúlozta saját iraki megpróbáltatásait. Bebizonyosodott, hogy az újságíró az “arab tavaszról”, az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktusról és a Katrina hurrikán 2005-ös New Orleans-i pusztításairól készített riportjaiban is túlzásokba keveredett.

A Holt vezette NBC Nightly News májusban a 25-54 és 18-49 éves korcsoport-kategóriában is lemaradt az ABC World News Tonight című híradója mögött. Ez utoljára 2007-ben fordult elő. Az általános összesítésben azonban az NBC esti hírműsora továbbra is piacvezető maradt, 7 millió 708 ezer nézővel, szemben az ABC rivális műsorának 7 millió 673 ezer nézőjével.

Brian Williams, aki 22 évet töltött televíziós újságírói pályán, februárban kénytelen volt bocsánatot kérni a nézőktől, amiért valótlanul állította, hogy az Irak elleni 2003-as invázió idején az őt szállító helikopter kényszerleszállást hajtott végre, mert eltalálta egy páncéltörő gránát. A Stars and Stripes katonai lap előzőleg megszólaltatott több helikopterezőt, akik szerint az újságíró “a közelében sem járt” annak a hármas köteléknek, amelyet támadást ért, és csak akkor érkezett helyszínre egy negyedik járművön, amikor a három gép már egy órája földet ért.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.