Változott a lakásilleték (kalkulátorral)

(Budaörs, 2015. június 06. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Az eddigi szabályok szerint, ha vettél egy új lakást és utána egy régit eladtál egy éven belül, akkor a különbözetre utólag kérhetted az illeték visszatérítését az adóhivataltól. (Ha az új lakás vétele és a régi eladása között nem telt el egy év, akkor nem kell megfizetni az ingatlanszerzési illetéket, csak a régi ingatlan ára feletti részre.)

 

2015. május 18-án új közlemény került ki az adóhivatal honlapjára, miszerint most már nyilatkozhatsz arról, hogy egy éven belül eladod a régi ingatlant, akkor az adóhivatal bár megállapítja a fizetendő illetéket, de az eljárást egy évre, vagy a régi ingatlan eladásáig felfüggeszti. Így addig nem kell befizetni az illetéket.

Ha mégsem adod el egy éven belül a régi ingatlant, az alapkamat kétszeresére növelt büntetőkamattal kell kifizetned az elmaradt illetéket.

A NAV közleménye itt. (Bár a jogszabály januártól él, valamiért most tartották fontosnak megemlékezni róla.)

Az illeték mértéke lakóingatlannál 4%, 35 év alattiak kaphatnak kedvezményt. Itt egy kalkulátor, amivel kiszámolhatod, mennyit kell fizetned.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.