Indul a motoros szezon

(Budaörs, 2015. április 2. – Budaörsi Infó) A tavasz beköszöntével egyre többen motoroznak Pest megye útjain. A napos, tavaszias idő beköszöntével egyre többen előveszik – a hosszú téli pihenőt követően – a motorkerékpárokat. Ez azonban számos veszélyt rejt magában, hiszen a motorosoknak vissza kell szokniuk a két kerékre. Az autósoknak is körültekintőbbnek kell lenniük, egyre gyakrabban számíthatnak majd a motorkerékpárok újbóli megjelenésére az utakon.

 

Még csak három hónap telt el az idei évből és az igazi szezon még el sem kezdődött, de a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén már több motorkerékpárost érintő, személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt. Ez is azt mutatja, hogy minden időszakban fel kell készülni és számítani kell a motorral közlekedőkre, akikre – kevés kivétellel – ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az autóvezetőkre. Egyes közlekedési szituációkban – elsősorban lakott területen belül – motorral könnyebbnek, gyorsabbnak tűnik az utazás, de a jármű mozgékonyságából adódó helyzetek sokszor balesetveszélyt idézhetnek elő.

A lakott területen kívül közlekedők figyelmét a magabiztos úttartás fontosságára hívjuk fel. Számos – sokszor súlyos, halálos – motoros baleset okaként merült fel az útelhagyás. Egy kátyú, az úttestre került tárgy is elegendő ahhoz, hogy a rutintalan gépjárművezetőt megzavarja és letérjen az úttestről. A megfelelő motorkezelési technikák elsajátítására a térítés ellenében igénybe vehető tanfolyamok mellett kiváló lehetőség a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága (PMBB) által minden évben több alkalommal meghirdetett Ingyenes Vezetői Tréning Motorosoknak (IVTM), melyet tapasztalt motoros járőrök tartanak az érdeklődőknek.

A balesetek megelőzése érdekében ugyancsak fontos, hogy a járművet az út- és látási viszonyoknak megfelelően, a helyes sebesség megválasztása mellett vezessük.

Azonban nem elegendő a vezetéstechnikai tudás, ha nincs meg megfelelő védőfelszerelés. Egy baleset során bekövetkező sérülés súlyosságát csökkentheti a jó minőségű bukósisak, protektoros kesztyű, gerinc-, könyök-, csípő- és térdvédő, a magas szárú csizma és a megfelelő teljes ruházat. Nem mindegy, hogy milyen anyagú a nadrág és a kabát amelyben motorozunk, hiszen egy aszfalton való csúszás hatására a farmer bele tud égni az ember bőrébe, egy vékony kabát pedig szintén növelheti egy súlyos sérülés bekövetkezésének kockázatát.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság motoros járőrei már megkezdték a felkészülést a szezonra. A főkapitányság Műszaki Osztályának munkatársai harminc rendőrmotort vizsgáltak át 2015. március 19-én. Ellenőrizték többek között a lengéscsillapítót, a fék- és biztonsági berendezést, a gumik profilmélységét és a világító berendezést. Ezt követően a járőrök az utakon is letesztelték, hogy minden rendben van-e a járművekkel. A rendőrök már ez idő alatt is ellenőrizték a megye útjain közlekedő motorosokat. Az ellenőrzés kiterjedt a járművek műszaki állapotára és a megfelelő védőfelszerelésre is, valamint tanácsokkal látták el a vezetőket. Az intézkedés célja elsősorban a balesetek megelőzése volt.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elkövetkező hetekben is számítani lehet hasonló ellenőrzésekre.

 

 

 

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.