NGM: nemzetközi érdeklődés a magyar megoldások iránt

Több közép-európai ország kormánya kért tájékoztatást a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) a devizahitelek kivezetésének magyar megoldásairól.

 

Az NGM hétfői közleménye szerint a tárcát megkeresték a horvát és a lengyel pénzügyminisztérium képviselői, hogy megismerjék a lakossági devizahitelek kivezetésére tett magyar kormányzati lépéseket. Emellett az Európai Központi Bank (EKB) is figyelemmel kíséri a magyar módszert.

Az NGM közleménye emlékeztet, hogy a svájci jegybank múlt heti döntése miatt a közép-európai országok devizái, így a forint is jelentősen gyengült a svájci frankkal szemben. Mindez megerősítette, hogy helyes lépés volt a jelzálogalapú devizahitelek törlesztési árfolyamának rögzítése – fogalmaznak. A svájci frank alapú hiteleknél 256,50 forintos, az euró alapúaknál 309,50 forintos rögzítés összességében több mint 500 milliárd forintnyi tartozásnövekedéstől védte meg a magyar devizahiteleseket.

Horvátországban és Lengyelországban is jelentős gondot okoz a lakosság magas svájci frank alapú hitelállománya. “A devizahitel probléma sikeres kezelése érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium szívesen megosztja az érdeklődő országok szaktárcáival az eddigi magyar tapasztalatokat, megoldásokat” – olvasható a tárca közleményében.

Hozzáteszik, hogy a kormány devizaadósságokat kivezető törekvései az elmúlt években jelentősen csökkentették Magyarország sebezhetőségét mind közösségi, mind magánszinten. Az adósság, ezen belül a devizaadósság csökkentését a jövőben is folytatni fogja a kormány – szögezik le.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.