Lekapcsolták a Parlament fényeit a sárga csillag bevezetésének évfordulóján

Lekapcsolták az Országgyűlés díszkivilágítását pénteken este 8 órakor, a sárga csillag viselését elrendelő kormányrendelet életbe lépésének hetvenedik évfordulóján.

 

A megemlékezést Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja (SZMPP) elnöke javasolta, Kövér László, az Országgyűlés elnöke pedig támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

A reflektorok kihunyásával egy időben csendes megemlékezést tartott az SZMPP a nyilasterror áldozatainak Duna-parti emlékművénél. A mintegy 20 résztvevő, köztük az MSZP képviselője, mécseseket és virágokat helyezett el az áldozatokat jelképező cipőknél.

Schmuck Andor, aki a megemlékezés egyórás időtartamára már korábban a választási kampány felfüggesztésére szólította fel a politikai erőket, az MTI-nek hangsúlyozta: a sárga csillag bevezetése egyenes utat jelentett a holokauszthoz, emberek megsemmisítéséhez.

Ez nem a kampány, hanem az emberség témája, a humánum az első – mondta Schmuck Andor.

Trippon Norbert, az MSZP budapesti szervezetének ügyvezető alelnöke, aki pártját képviselte a rendezvényen, az MTI-nek azt mondta: azért támogatják a megemlékezést, mert ma is fontosnak tartják a fasiszta és neonáci eszmék elleni küzdelmet, ugyanis ezek újra- és újra felütik a fejüket.

Kövér László még csütörtökön, a szociáldemokraták elnökének kezdeményezésére válaszolva azt írta: Magyarország német megszállásának másnapján meghozott miniszterelnöki rendelet “fájdalmas jelképe volt annak a tragikus folyamatnak, amely a jogfosztásokkal kezdődött és a haláltáborokba torkollott”.

Az utókor kötelessége nem elfelejteni az embertelenséget – fogalmazott a házelnök.

Az országház díszkivilágítását este 9 órakor kapcsolták fel újra.

parlament_feny_lekapcs_sarga_csill2_2014apr4

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.