XVI. Benedek megtörte hallgatását és levelet írt egy ateista tudósnak

A tudomány és a teológia viszonyáról írt a nyugalmazott egyházfő, XVI. Benedek Piergiorgio Odifreddi matematikusnak, aki a levelet – ami Benedek első nyilvánosság előtti megnyilvánulása a lemondása óta – kedden közölte a La Repubblica olasz baloldali napilapban.

 

 

XVI. Benedek tizenegy oldalas levelet írt és a Vatikánból postán küldte el Odifreddinek. Ebből jelent meg részlet a napilapban. A teljes levelet később külön kötetben közli a matematikus, aki több könyvet is írt a tudomány és a hit összeegyeztethetetlenségéről.

XVI. Benedek most Odifreddinek a 2011-ben megjelent, Caro papa ti scrivo (Kedves pápa, írok neked) című könyvére reagált, melyet a matematikus elküldött az akkor még az egyházat vezető pápának.

A matematikus felvetéseire és kritikáira a nyugalmazott pápa levelében teológus tudósként válaszolt, részletesen kifejtve, szerinte mi számít tudománynak, mi a teológia, milyen viszony létezhet gondolkodás, értelem és a vallás között. XVI. Benedek szerint az egyetemi professzor Odifreddi gyakran “agresszíven és felületesen” áll a hit kérdéseihez. A nyugalmazott pápa hangsúlyozta, hogy a teológia nem egyenlő a fantázia világához tartozó sci-fivel. Szerzőket sorolva filozófiai és teológiai művek elolvasását is tanácsolta a Jézus történelmi létezését kétségbe vonó matematikusnak. A levél végén XVI. Benedek elnézést kért kemény szavaiért, hangoztatva, hogy a matematikushoz hasonló nyíltsággal akart párbeszédet folytatni Odifreddivel.

Levelében XVI. Benedek a papi pedofília kérdésére is kitért, hangsúlyozva, hogy “mély levertséggel és szenvedéssel” vette tudomásul az egyház tagjai által elkövetett visszaéléseket, melyeket azonban soha nem próbált meg eltitkolni. Hozzátette, az sem vigasztalja, hogy a pedofília botránya a papság töredék részét érintette. Ilyesminek soha többé nem szabad megismétlődnie, azt azonban nem lehet állítani, hogy ez az egész katolicizmus “szennye” lett volna – fogalmazott a nyugalmazott pápa.

Ez volt az első alkalom, hogy a februárban lemondott és májustól egy vatikáni kolostorba visszavonult pápa, még ha levélben is, a nyilvánosság elé lépett. Egyébként nem sokkal utódja után, mivel Ferenc pápa szeptember elején szintén a La Repubblicának írt levelet a hitről Eugenio Scalfarinak, a napilap ugyancsak kétkedő volt főszerkesztőjének nyílt levelére válaszolva.

Az ateistákkal és a hitüket nem gyakorlókkal való kapcsolatkeresésnek Ferenc pápa a megválasztása óta kiemelt jelentőséget tulajdonít. Ferenc pápa és XVI. Benedek “együttes akciójáról” beszélt a SkyTg24 hírtelevízió jól értesült vatikáni tudósítója, aki szerint a nyugalmazott pápa és a mostani pápa sokkal gyakrabban találkozik és egyeztet egymással, mint azt a Vatikánon kívül tudni lehet.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.