Merkel kihívója beint egy magazin címoldalán

Középső ujját felfelé tartva beintett egy pénteken megjelent magazin címoldalán Peer Steinbrück, a német szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje.

 

 

Peer Steinbrück a Süddeutsche Zeitung című liberális lap hétvégi magazinjának címoldalán szerepel a fekete-fehér fényképpel. A kép a magazin “Most inkább ne mondjon semmit” című riportsorozatához készült, amelyben híres németek szavak helyett gesztusokkal felelnek a kérdésekre, és a magazinban szöveg helyett az elmutogatott válaszokról készített felvételek jelennek meg.

A lap vonatkozó kérdése Peer Steinbrück kancellárjelölti tevékenységének több kínos üggyel tarkított első szakaszára utalt – amikor például a szociáldemokrata politikus széles körben értetlenséget váltott ki azzal a megjegyzéssel, hogy a német kancellár fizetése túl alacsony -, és nagyjából azt tartalmazta, hogy a “Baki-Peer” és más hasonlóan kedves elnevezések mellett ugye nem szenved hiányt becenevekben.

A kancellárjelölt erre a kérdésre válaszolt felfelé tartott középső ujjal. A Süddeutsche Zeitung hírportálja a képhez fűzött magyarázatban kiemelte, hogy a politikus szóvivője nem akarta engedélyezni a felvétel közlését, de Steinbrück azt mondta, hogy szerinte “ez így teljesen rendben van”.

A konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó liberális FDP vezetői úgy vélik, a gesztus méltatlan a kancellári tisztséghez, és Peer Steinbrück alkalmatlanságát mutatja.

Steinbrück először egy Twitter-bejegyzésben reagált: “a világos beszédhez nem kellenek mindig szavak” – írta. A dpa hírügynökségnek nyilatkozva hozzátette: azt tudta, hogy a képriport az országos parlamenti választás előtt egy héttel jelenik meg, de nem tudta, hogy éppen az a felvétel lesz a címlapon, amelyen beint. Hozzátette: reméli, hogy “ebben a köztársaságban van elég humor ahhoz, hogy ne értsék félre a kérdésre válaszként adott grimaszolást és testbeszédet”.

A Spiegel Online szavazást indított a fényképről. A legolvasottabb német hírportál látogatói három vélemény közül választhatnak. Csütörtökön késő este a “Nem vagyok biztos benne, hogy mit gondoljak erről” válasz 21 százalékkal a harmadik volt, a “Teljes tévedés – a politikusok példakép szerepet is betöltenek” válasz 36 százalékkal a második, a “Bátor – legalább csinál is valamit a kampányban” válasz pedig 43 százalékkal az első.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.