Bajnai: nem a jobb- és baloldal küzdelméről szól a tavaszi választás

Bajnai Gordon volt miniszterelnök szerint nem a jobb- és baloldal küzdelméről szól a jövő tavaszi országgyűlési választás, hanem arról, hogy “a korrupció, a lenyúlás, a maffiaállam bebetonozódik-e, vagy sem”, és ez – szerinte – sorsfordító kérdés.

 

 

 

Az Együtt-PM szövetség vezetője csütörtök este egy óbudai lakossági fórumon úgy vélte, ha 2014-ben a jelenlegi kurzus a helyén marad, akkor a magyar gazdaság leszakad, a társadalom szétszakad, az ország pedig kiszakad Európából.

Azt hangoztatta, nem igaz az a kormányzati propaganda, amely szerint ma Magyarország jobban teljesít, de szerinte az ország jobbat érdemel, és többre is képes. Bajnai Gordon szerint a választás tétje egyebek mellett az, hogy lesz-e gazdasági növekedés, meg tudják-e állítani az elvándorlást, és Magyarország bent tud-e maradni az Európai Unióban. Arról beszélt, programot indítanak azzal az üzenettel: “gyere haza, maradj itthon!”

Az ellenzéki szövetség választási együttműködéséről, a szavazók teendőjéről szólva azt mondta, az első szavazattal a közös egyéni jelöltre kell majd szavazni, míg a második, listás szavazattal azt választhatják meg, ki legyen a miniszterelnök, illetve az új kormánykoalícióban melyik pártnak milyen súlya legyen.

“Az első x-szel küldd el Orbánt, a másodikkal válaszd ki, ki vezesse az országot” – fogalmazott. Az “Orbán utáni világról”, esetleges kormányra kerülésükről szólva azt mondta, nem a “bosszúállással” indítanának, hanem azt szeretnék, “legyen végre új kiegyezés” Magyarországon, szűnjön meg az örökös háború, legyen építkezés.

Az Óbudai Kulturális Központban teltház előtt zajló fórumon Bajnai Gordont egyebek mellett a devizahitelesek problémáiról kérdezték.

Az Együtt-PM szövetség vezetője több megfontolandó példát is említett az érintettek megsegítésére, így például azt, amely szerint a bankok, az őket terhelő különadók egy részét leírhatnák, ha azt direkt módon a devizahitelesek megsegítésére fordítanák.

A Demokratikus Koalícióval (DK) való kapcsolatról azt mondta, ők is fontos részét képezik a kormányváltók táborának, ezért szeretnék, ha benne lennének az ellenzéki összefogásban. Hozzátette: ezért kötöttek Mesterházy Attila MSZP-elnökkel olyan megállapodást, amibe “bekalkulálták” a DK bevonásának lehetőségét. Azt hangoztatta, veszélyesnek és károsnak tartja, ha ellenzékiek egymás mellett indulnának a választáson.

Arra a kérdésre, hogy ha kormányra kerülnek, mit tudnak tenni a kétharmados törvényekkel, úgy fogalmazott: “ha nem lesz kétharmad, akkor (…) olyan ajánlatot fogunk tenni a friss ellenzéknek, amit az nem tud visszautasítani”.

Hozzátette: az ezt érintő taktikáról nem kíván többet mondani. Bajnai Gordon szerint, ha “világos és egyértelmű” többségük lesz, akkor az új kormánynak a változtatást valamilyen politikai alkuban el kell majd tudnia érni.

Szabó Tímea, a szövetség társelnöke egyebek mellett arról beszélt, ha valaki a Fideszre szavaz, akkor Kövér Lászlóra szavaz, aki – szerinte – “világossá tette a minap, hogy ha megint a Fidesz nyer, akkor megszüntetik a parlamenti törvényhozást és mindent a kormány fog irányítani”.

Aki Orbán Viktort támogatja majd, az arra szavaz, hogy fiai és lányai elhagyják az országot, mert nem akarnak munka nélkül élni, aki a Fideszt keresi a szavazólapon, az a szabadság kulcsát dobja a kútba – fogalmazott.

Azt is mondta, nem tudja elfogadni, hogy az országban előbb jusson focira, stadionok építésére, mint a gyerekekre. Szerinte a kormánynak felborult az értékrendje. Azt hangoztatta, szakítani kell az elmúlt évek hibáival, mert azok szociális válságot okoztak az országban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.