Amit az ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS UTALVÁNYRÓL tudni kell

(Budaörs – 2013. augusztus 31., Budaörsi Infó) Az iskolakezdés nem csupán a kisdiákoknak okoz fejfájást, hanem szüleiknek is. Az egyre emelkedő tankönyv és tanszer árakkal nehéz lépést tartani. A rezsi és a lakbér kifizetését követően sok esetben nem marad pénz a beiskoláztatásra. Ebben az esetben lehet igénybe venni az iskolakezdési támogatást.

 

 

A munkáltató saját döntése alapján iskolakezdési támogatásban részesítheti az arra jogosult munkavállalóját.

Fontos változás a 2013-as évtől, hogy a munkáltató már csak utalvány vagy innovatív elektronikus fizetési kártya formájában adhat támogatást. Ez annyit jelent, hogy a korábbi évek bevett gyakorlata, amely szerint a munkaadó számlával is el tudott számolni a munkáltatójával, az idei évtől már nem alkalmazható, erre külön érdemes figyelni!

Az új elszámolási rend mellett a tankönyvellátás rendszere is jelentősen változott idéntől, ennek megfelelően 2013-tól a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) értékesíti a tankönyveket, és egyben számlázza is azokat. A problémát az okozza, hogy a Kello részére utalvánnyal nem lehet fizetni, így a tankönyvek vonatkozásában az iskolakezdési támogatással nem tudnak élni a szülők.

A Sodexo iskolakezdési támogatás utalvány a minimálbér 30%-áig juttatható, azaz 2013-ban 29 400 Ft  értékig, gyermekenként, évente egy alkalommal, mindkét szülőnek 35,7% adó megfizetése mellett.

Ez az utalvány felhasználható – a tanévkezdés 1. napját megelőző 60. naptól év végéig – tankönyvek, taneszközök és ruházati termékek vásárlására országszerte 14 000 üzletben.

Az  utalvány az általános- és középiskolás gyermekek beiskolázásához nyújt segítséget a szülők számára. Az utalvánnyal a törvényi előírásoknak megfelelően taneszközök, ruházati termékek és tankönyvek szerezhetőek be.

A következőkben az ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS utalványokra vonatkozó legfontosabb, 2013. január 1-jétől hatályos törvényi rendelkezéseket foglaltuk össze:

A törvényi háttér rövid kivonata:

 

  • A juttatás kedvezményes adója: 35,7%
  • A juttatás kedvezményes adózás esetén elismert értékhatára: a minimálbér 30%-át meg nem haladó összeg (2013-ban: 29 400 Ft)
  • 29 400 Ft felett a juttatás 51,17 %-kal adózik
  • A juttatás elismert jogviszonya: munkáltató – munkavállaló (gyermekére tekintettel)
  • munkáltatónak minősül – munkáltató, társas vállalkozás
  • munkavállalónak minősül – munkavállaló, társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja

Egyéb feltételek:

a munkavállaló (szülő)
– gyermeke a közoktatásban tanul és
– gyermeke után családi pótlékra jogosult
– vagy a munkavállaló a fenti szülőnek közös háztartásban élő házastársa.

A feltételek fennállásáról szóló munkavállalói nyilatkozat szükséges.

  • Időbeni hatály: a tanév első napját megelőző 60. naptól a 2013. december 31-ig tartó időszakban váltható be.
  • Tárgyi hatály: tankönyv, taneszköz, ruházat
  • A feltételeknek megfelelő juttatás lehet: – a kizárólag a fent felsorolt javak vásárlására jogosító utalvány

Ez a támogatás elsősorban tankönyvek, taneszközök és ruházat vásárlására költhető. A gyakorlatnak megfelelően taneszköz minden, a tanuláshoz szükséges eszköz, így a technikai csomag, tolltartó, ceruzák, ragasztók, festékek, rajzlapok. A taneszköz kategóriájába sorolható megítélésem szerint a gyermek részére vásárolt íróasztal vagy tanulóasztal, illetve az ahhoz szükséges szék is. Notebook és iPad is a tanulmányokhoz szükséges eszközök közé sorolható, megfelelő indoklással.

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.