Részletes szabályozás az építőanyagok beépíthetőségéről

Építőanyagra 2013. július 1. előtt kiadott építőipari műszaki engedély érvényessége idejéig, de legfeljebb 2018. július 1-jéig hatályban marad. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a héten jelent meg a Magyar Közlönyben.

 

 

Az új minősítés lényege, hogy szakít az eddigi megfelelő/nem megfelelő kategóriákkal, és megköveteli, hogy minden építőanyag lényeges jellemzőit megismerje a tervező és a megrendelő.

A rendelet melléklete sorra veszi az összes építőanyagot, és közli azok lényeges, és így közlendő műszaki jellemzőit. Ilyen például a tűzállóság, a hőszigetelő vagy éppen a páraáteresztő képesség.

Minden további nélkül beépíthetők azok az építőanyagok, amelyek minőségét, felhasználhatóságát harmonizált európai szabvány tartalmazza. Ennek hiányában más nemzetközi vagy magyar szabványra utalás is elfogadható. Ekkor azonban feltétel, hogy abból az építőanyag alapvető termékjellemzői, és a minőség állandósága meghatározható legyen.

Ugyancsak használható – az említett időbeli keretek között – a magyar műszaki engedéllyel rendelkező termék.

Ha egy építőanyagra semmilyen minősítés nincs, akkor az előállítója – Magyarország területére – kérhet nemzeti műszaki értékelést. Amennyiben exportálni is akarja az építőanyagot, akkor európai műszaki értékelést kell készíttetnie.

Végül az egyedi építőanyagok – ilyeneket leggyakrabban műemléképületekben használnak – műszaki jellemzőinek megfelelőségét a felelős műszaki vezető igazolja, mégpedig az építési naplóban.

A készházak gyártóinak eddig is minősíttetniük kellett azokat a paneleket, amelyekből a házaik épültek. Ez annak ellenére kötelező volt – és a jövőben is kötelező – hogy az alkotóelemek, a fa, a hőszigetelő anyag, a gipszkarton lemez – egyenként mind szabványos, illetve minősített termék.

Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) készházépítő tagozatának elnöke az MTI-nek elmondta: a jövőben a készházak sem csak megfelelt/nem megfelelt minősítést kapnak, így a vevőnek szembetűnő lesz, hogy melyik a jobb minőségű, például melyik fűthető olcsóbban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.