Netanjahu “külföldi diktátumnak” minősíti az EU új irányelvét

Izrael nem fogad el külföldi diktátumokat határai ügyében – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő kedden, miután nyilvánosságra került az Európai Unió új irányelve, amely megtiltja az együttműködést a megszállt területeken élő izraeliekkel.

 

 

Netanjahu bírálta az EU-t, mondván inkább “a térség más, valamivel sürgősebb gondjára” kellene összpontosítania, például “a szíriai polgárháborúra vagy Irán versenyfutására a nukleáris fegyver megszerzéséért”.

“Miniszterelnökként nem hagyom, hogy sérelem érje a Ciszjordániában, a Golán-fennsíkon vagy az egyesített fővárosunkban, Jeruzsálemben élő izraeliek százezreit” – mondta Netanjahu sajtótájékoztatóján, amelyet egy szűk körű, rendkívüli kormányülést követően hívott össze.

“Nem fogadunk el külföldi diktátumokat határaink ügyében. Ezt a kérdést csakis a palesztin–izraeli viszályt megoldó közvetlen tárgyalások fogják rendezni” – jelentette ki a Cipi Livni igazságügy-miniszterrel, Naftali Bennet gazdasági és kereskedelmi miniszterrel, Jákov Amidror nemzetbiztonsági tanácsadóval és Zeev Elkin külügyminiszter-helyettessel megtartott sürgős tanácskozás után.

A Jediót Ahronót című lap weblapja, a ynet szerint a megbeszélésen arról határoztak, hogy Jeruzsálem megpróbálja megváltoztatni az uniós határozatot, ez ügyben Netanjahu várhatóan találkozik Catherine Ashtonnal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

Az izraeli külügyminisztériumban azzal vádolták az európaiakat, hogy csak a hét elején adták át az új irányelv szövegét Izrael brüsszeli delegációjának, s öt napon belül várták megjegyzéseiket. “Gyanítjuk, hogy az európai külügyminiszterek nagy része nem volt képben. Netanjahu felvilágosítást, sőt a folyamat befagyasztását kéri majd Ashtontól” – nyilatkozták a minisztériumban.

A Háárec című izraeli napilap keddi cikke szerint a már pénteken életbe lépő szabály alapján tilos lesz minden együttműködés, például támogatások nyújtása, ösztöndíjak odaítélése, kutatási alapok és díjak adása a zsidó telepeseknek és telepeknek, beleértve nemcsak Ciszjordániát, de a Golán-fennsíkot és Kelet-Jeruzsálem zsidó lakónegyedeit is.

Ezentúl az Izraellel kötendő összes uniós és tagállami szerződésének lesz egy záradéka, amely szerint az 1967-ben elfoglalt területek nem jelentik Izrael részét, ezért rájuk nem vonatkozik az adott megállapodás.

Jákov Peeri tudományügyi miniszter a nap folyamán úgy vélekedett, a brüsszeli irányelv következtében “akár negyven százalékban csökkenhetnek az izraeli tudósoknak és egyetemeknek akadémiai kutatásra és fejlesztésre juttatott pénzek”.

Nem jelent új megközelítést az Izraellel kapcsolatos friss EU-irányelv – hangsúlyozta kedden Brüsszelben Catherine Ashton szóvivője, Maja Kocijancic miután Izraelben méltatlankodást váltott ki a június 30-án elfogadott és az uniós közlönyben pénteken megjelenő jogszabály. Az új irányelv csupán világosabbá teszi a rendszert – mondta Kocijancic újságíróknak. Mint hangsúlyozta, az előírás a 2014-ben kezdődő középtávú költségvetési keretidőszak uniós projektjeihez biztosít egységes szempontrendszert.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.