Többszörösére nőtt az adószám-felfüggesztések száma

Az év első felében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 3885 cég adószámát függesztette fel, míg 2012 első felében 1062 esetben nyúlt ehhez a szankcióhoz – derül ki a feketelista.hu portál összesítéséből.

 

 

A megváltozott törvényi előírásoknak megfelelően 2012 januárjától 2013. június 30-ig – elérhetetlenségük miatt – összesen 13 974 cég adószámát függesztették fel. Közülük 10 481 vállalkozás ezt követően sem volt fellelhető, ezeket törölték. A számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása miatt az elmúlt másfél év alatt 10 393 esetben rendelte el az adószám törlését a NAV.

Korábban a bevallási, illetve adófizetési kötelezettség, valamint a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása volt a tömeges felfüggesztés legjellemzőbb oka. A tavaly januártól érvényes új eljárásrend szerint viszont a felfüggesztés elrendelését megelőzően az adóhatóságnak fel kell szólítania az érintettet a kötelezettség teljesítésének pótlására, és csak ezt követően folytathatják le az eljárást. A számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása esetén pedig már nem az adószám felfüggesztésével, hanem annak törlésével szankcionál az adóhivatal, de csak két eredménytelen felszólítás után.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.