Az EP-elnök hiányolja az uniós koncepcióból a szociális vetületet

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke hiányolja, hogy a csütörtök délután kezdődött EU-csúcson a napirenden szereplő gazdasági és monetáris unió koncepciójában nem kapott hangsúlyt a szociális vetület.

 

A szociáldemokrata pártállású német EP-elnök a hagyományoknak megfelelően részt vett az állam-, illetve kormányfők tanácskozásának első részében, majd sajtótájékoztatót tartott. Elégedetlenségét hangoztatta amiatt, hogy a szociális paktum ügyét nem taglalja a Herman Van Rompuy európai tanácsi elnök által összeállított munkadokumentum.
Schulz szerint a válság időszakában Európa polgárainak nagyobb szükségük lenne a szociális védelemre, mint valaha. A költségvetési, makrogazdasági, foglalkoztatási és szociális mutatókat egyaránt figyelembe kellene venni – mondta.
 

A parlamenti elnök a mostani csúcstól nem vár konkrét döntéseket. Miként azt a többi uniós vezető is hangsúlyozta korábban, most a kereteket jelölik ki, azt vázolják fel, hogy milyen lépéseket milyen ütemezésben lehet és kell megtenni az uniós integráció elmélyítése érdekében. A teendők minden jel szerint két szakaszra oszthatók. Az EU-alapszerződés megváltoztatását nem igénylő lépéseket már hamarosan meg lehet tenni, azok azonban, amelyek – például eddigi nemzeti hatáskörök uniós kézbe adásáról rendelkeznek majd, vagy bármilyen más okból – alapszerződés-módosítást tesznek szükségessé, csak a 2014-es EP-választások után kerülhetnek napirendre.
 

Amiben már a pénzügyminiszterek csütörtök hajnalban véget ért tanácskozásán áttörést sikerült elérni, az a 2014 tavaszán elindítandó egységes európai bankfelügyelet. A rendszer tervezett főbb elemeit a csúcsvezetők most várhatóan jóváhagyják, amit Schulz is jelentős előrelépésként üdvözölt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.