Ötvenhárom új határátkelőhely létesül 123 milliárd forintból

Nagyszabású út- és határátkelőhely-építési programot indít kormány. A következő másfél évben 123 milliárd forintból 53 helyen fejlesztik határon átnyúló közlekedési infrastruktúrát – jelentette be Gyulán Szijjártó Péter a magyar-román határszakasz Gyula és Nagyzerénd közötti útja átadásának ünnepsége előtti sajtótájékoztatón csütörtökön.

 

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára elmondta: a nehéz helyzetbe került magyar határ menti térségek fejlesztése és a határokon átnyúló gazdasági együttműködés feltételeinek megteremtése érdekében indít nagyszabású út- és határátkelőhely-építési programot a kormány. A következő másfél évben összesen harminchárom új határkeresztező út épül, tíz út akadálymentesítéssel válik ismét járhatóvá és nyolcat felújítanak. A kormány a beruházást hazai és uniós támogatásból valósítja meg.

A program jelentőségéről szólva az államtitkár kiemelte: az európai növekedés egyik fontos eleme a közép-európai tagországok szorosabb együttműködése, ennek egyik fontos eleme a határok átjárhatósága. A kormány célja a valamikor szerves társadalmi, gazdasági és kulturális egységet alkotó, kettévágott határ melletti térségek összekapcsolása, újraélesztése – fejtette ki Szijjártó Péter.

Magyarország a határátkelőhelyek számában messze elmarad a fejlett Európai országoktól. Szijjártó Péter ismertette: az ország 19 megyéje közül 14-nek van határszakasza, a 15 kilométeres határövezetben 1,9 millió ember él 982 településen.

Magyarországon jelenleg 91 határátkelőhely van, átlagosan 25 kilométer a távolság közöttük – mondta Szijjártó Péter, rámutatva: a német-francia határon négy kilométer az átkelők közötti távolság, a belga és a holland határ esetében kettő, a francia-belga határon pedig mindössze 1,5 kilométer.

Az államtitkár az Esztergom és Párkány közötti határátkelőhelyet példaként említve kiemelte: évente jelenleg 1,6 millió autó halad át itt, míg korábban a kompos közlekedéssel az átkelések száma évente negyvenezer volt.

A határátkelőhelyek létesítéséről a magyar kormány két ország közötti államközi szerződéseket köt, ezzel elősegítené a határátkelők létesítését, lerövidítve az engedélyeztetési eljárásokat. A magyar kormány tárgyalást kezdeményezett a kérdésről Szlovákiával és Szlovéniával, továbbá rövidesen Romániával is felveszi a kapcsolatot – mondta Szijjártó Péter.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.