Magyarország elkerülendő piac – Merrill Lynch

Az elmúlt napok gazdasági intézkedéseire és az IMF-fel megkötött megállapodás hiányára hivatkozva elkerülendőnek és kockázatosnak nevezte Magyarországot a befektetők számára a Bank of America-Merrill Lynch egy kedden megjelent elemzése.

 

A felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó szakértők rámutattak, hogy az elmúlt napokban a magyar adópolitikában arra irányuló intézkedések történtek, hogy intézményesítsék, és állandósítsák az energetikai vállalatokra, a Molra valamint a bankokra kivetett, egyszerinek mondott adót. Felhívták a figyelmet arra a másik kedvezőtlen fejleményre is, hogy a Richter Gedeon kikerült a Morgan Stanley Capital International (MSCI) feltörekvő piaci indexéről. Az elemzés szerint a Magyarországra vonatkozó – így a forint árfolyamán mérhető – értékelésekben még mindig nagyobb súllyal esik latba az IMF-fel megkötendő, bizonytalan kilátású megállapodás, mint az ország rendkívüli gazdasági sebezhetősége.
 

Az anyag szerint minél tovább várat magára a valutaalappal való megállapodás és minél tovább kell a vállalatoknak bizonytalansággal szembenézniük, annál kevésbé valószínű, hogy a bizalom eléggé megerősödik ahhoz, hogy ösztönözze a befektetéseket. A szerzők úgy ítélik meg, hogy mivel az EU gyengélkedik, és a mert nagyon kevéssé valószínű, hogy a belső fogyasztás növekedést eredményezzen, könnyű elképzelni, hogy Magyarország a 2014-es választásokig küszködni fog a növekedéssel. Úgy látják, az eddig meghozott gazdasági intézkedések alapján arra lehet következtetni, hogy a növekedés hiánya és a közelgő választások olyan további “agresszív politikai lépésekhez” fognak vezetni, amelyek célja a fogyasztókra nehezedő terhek csökkentése.
 

A jelentés szerzői, akik kitértek a svájci frankban felhalmozott ingatlanadósságok kérdésére is, úgy vélekedtek: nem lehet arra számítani, hogy Magyarország a növekedés serkentése érdekében, Görögországhoz hasonlóan leértékelje fizetőeszközét. Az elemzők megemlítették egy másik állam példáját is:
“Törökországgal ellentétben, amelynek végeredményben nem volt szüksége az IMF-re ahhoz, hogy fenntartsa a piac bizalmát és a növekedést, Magyarország esetében nem áll fenn ez a luxus” – hangzott a befektetési bank szakértőinek állásfoglalása. Hozzátették, hogy minél inkább késik a megállapodás, annál valószínűtlenebb, hogy visszatér a befektetések ösztönzéséhez szükséges bizalom.
Az elemzők szerint az adópolitikai intézkedések csökkentették az IMF-megállapodás megkötésének valószínűségét. Mint rámutattak, egy esetleges IMF-megállapodás esetén szerény javulás várható, amely várhatóan csak a piacokat és a fizetőeszközt stabilizálja, de ez nem fog változtatni a növekedés perspektíváján.
“Hacsak nem alakul kedvezően a csillagok állása, Magyarország demonstrálhatja, hogy miért tartozhat a világ legkockázatosabb piacai közé” – írta értékelésében a Merrill Lynch.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.