NGM: az államháztartás augusztusban 122 milliárd forint hiánnyal zárt

Az államháztartás – önkormányzatok nélküli – központi alrendszerének hiánya augusztusban 122 milliárd forint volt, az első nyolc hónapban a pénzügyi mérleg deficitje 559,5 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 97,1 százalékának felel meg – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn a végleges adatokat a honlapján.

 

Az adatok megegyeznek a szeptember elején közölt előzetes számokkal.

Tavaly augusztusban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 50,1 milliárd forint volt, 2011. január-augusztusában a deficit 1.544,6 milliárd forintot tett ki.

2012 augusztusában a központi költségvetés 106 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 19,1 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 3,1 milliárd forintos szufficittel zártak.

Az NGM közölte, hogy az egyszeri tételektől megtisztított, azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű augusztus végi hiányokat összevetve az idei a módosított előirányzat 68,8 százaléka lett, jóval kedvezőbb a tavalyi 85,0 százaléknál.

Az utóbbi öt év augusztusi adataiból az olvasható ki, hogy az idei 122 milliárd forintos deficit a legnagyobb, a tavalyi 50 milliárdos hiány a legalacsonyabb.

A most közölt augusztusi jelentésben az NGM rögzíti: a központi költségvetés bevételei mintegy 52 milliárd forinttal meghaladják az előző év azonos hónapjának összegét. Az adóbevételek esetében az általános forgalmi adó, a jövedéki adó, a személyi jövedelemadó és az illetékbevételek haladták meg a tavalyi összeget. Ezen túlmenően a költségvetési szervek bevételei, az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések és a kamatbevételek is nagyobb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A központi költségvetés augusztus havi kiadásainak összege – döntően egyedi folyamatok miatt – mintegy 141 milliárd forinttal volt nagyobb, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadások tavalyi évtől eltérő alakulásában szerepet játszott az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások növekménye, a magasabb kamatkiadások, és a 2012. május 1-jétől központi költségvetési szervként működő megyei önkormányzati intézmények kiadásai. Mindezek nem teszik összehasonlíthatóvá a két év augusztus hónapjának kiadásait.

Magasabbak voltak a fentiek mellett az egyedi és normatív támogatások, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai (a korhatár alatti ellátások átkerülése miatt), a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai (az uniós programok kifizetései következtében) és az EU költségvetéséhez történő hozzájárulások is.

A kamatkiadások 2012 augusztusában 109,5 milliárd forintot tettek ki, 60,4 milliárd forinttal többet mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 14,2 milliárd forintos szintet értek el, 2,3 milliárd forinttal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadás – 95,3 milliárd forint – így összességében 58,1 milliárd forinttal lett több, mint az előző évben, amely a kamatfizetések éven belüli lefutásának előző évitől eltérő alakulásának következménye – áll az NGM jelentésében.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.