Vízilabda Eb – A bronzéremért játszhat a magyar férfi csapat is

A magyar férfi vízilabda-válogatott hosszabbításban 14-13-ra kikapott Montenegrótól az eindhoveni Európa-bajnokság pénteki elődöntőjében, így bronzéremért szállhat vízbe vasárnap a világbajnoki címvédő Olaszország ellen.

A férfiakhoz hasonlóan a nők is a bronzéremért játszanak majd szombaton Oroszország ellen.

    Eredmény, elődöntő:
Montenegró-Magyarország 14-13 (2-2, 4-3, 4-3, 2-4, 1-1, 1-0) – hosszabbítás után
———————————————————————————–
a magyar góldobók: Kiss G. 4, Biros, Varga Dénes, Steinmetz 2-2, Kásás, Madaras, Hosnyánszky 1-1

A két együttes eddigi hat találkozója közül – egy döntetlen és két vereség mellett – hármat a magyar csapat nyert meg, s persze a negyediket várta minden magyar érzelmű az eindhoveni uszodában, ahol a Biros Péteréket éltető csatakiáltások mellett számos piros-fehér-zöld lobogó látványa jelezte, hogy igen sokan kiruccantak Magyarországról a németalföldi Eb színhelyére.

Az első ráúszást a montenegróiak nyerték, ami rosszabb: az első – pattintott – lövés rögtön beakadt Baksa László kapujába, sőt az első emberelőnyös helyzetüket is értékesítették (0-2). Steinmetz Ádám büntetőt harcolt ki, Biros Péter keze nem remegett meg (1-2). Majd jött az egyenlítés is: Kiss Gergelyt senki sem támadta, ő meg nagy erővel bevágta a léc alá a labdát (2-2).

A második negyed “ismétléssel” rajtolt: emberelőny végén Biros pattintott a jobb alsó sarokba, ugyancsak fórból egyenlített a rivális (3-3). Aztán Biros a szintén háromszoros olimpiai bajnok csapattársnak, Kásás Tamásnak varázsolta a kezére a labdát, amely onnan célba is ért (4-3). Ez a vezetés sem tartott azonban sokáig: hat az öt ellen támadhattak a montenegróiak is, és nem hibáztak, mi több, akcióból, aztán pedig egy újabb emberelőnyből is betaláltak, miközben néhány magyar megoldás csak szépnek bizonyult, de eredményesnek nem (4-6). Ötméteresből szépített egy harmadik háromszoros ötkarikás aranyérmes, Kiss (5-6), és a nagyszünet előtt akár 6-6 is lehetett volna, ha pontosabb az összjáték.

A harmadik nyolc perc elején aztán meglett az egál: egy végletekig kijátszott remek magyar támadást lezárva Madaras Norbert villant meg (6-6). Hamar visszakerült a vezetés “oda”, de – szintúgy fórból – Varga Dénes a gólvonal mögé juttatta a labdát (7-7). Ellépni azonban nem skerült, mert baj volt a pontossággal, akadoztak a támadások, mígnem az ifjabbik Varga nagyon is precíznek bizonyult a játékrész hajrájában (8-7). Aztán magyar hátránynál montenegrói gól következett, majd újabb kettő, amelynél védekezési hibák is segítették az ellenfelet (8-10). Na meg az, hogy addig hét magyar emberelőnynek csak négy gól volt a hozadéka.

A befejező negyed magyar fórját aztán Kiss bevágta, de a montenegróiak sem voltak restek válaszolni (9-11). Újabb magyar lehetőségek maradtak ki, viszont öt perccel a befejezés előtt látványos adogatás végén Steinmetz Ádám behúzta a labdát, majd – miután a Baksát váltó Szécsi Zoltán, a gárda negyedik háromszoros olimpiai bajnok tagja hárított – ismét Steinmetz remekelt (11-11). Kevesebb, mint három perc maradt, amikor Hosnyányszky Norbert elemi erejű lökete is a hálóba csapódott, 12-11-re átvette a vezetést a magyar csapat. De még maradt ideje az ellenfélnek is, amely 41 másodperccel a dudaszó előtt emberelőnyből egyenlített (12-12). Ők támadhattak az utolsó 13 másodpercben, létszámegyenlőségnél azonban nem tudtak mit kezdeni, jöhetett a kétszer háromperces hosszabbítás, ha addig nem lett volna elég az izgalmakból…

Az első ráadást a montenegróiak nyitották egy fór végi góllal (12-13), de Kiss negyedszer is tökéletes megoldást választott, pár másodperccel a térfélcsere előtt (13-13), zúgott a nézőtér, “megtelt” az uszoda légtere a “Hajrá magyarok!” rigmussal, bár a montenegróiak harsány tábora is megtette a magáét.

A záró három perc forgatókönyve sem tartogatott újdonságot, ugyanis montenegrói emberelőnyös góllal indult (13-14), aztán Szécsi bravúrja kellett a versenyben maradáshoz. Az utolsó fél percben a magyar válogatott támadhatott, de már nem sikerült helyzetbe kerülni, győzött Montenegró, s döntőzhet Szerbiával, Magyarország pedig a vb-címvédő Olaszországgal a bronzéremért szállhat medencébe vasárnap.

    A négygólos Kiss Gergely, a mérkőzés egyik legjobbja:
    “Mit ér a négy gólom, ha a csapatom veszít, szomorú és csalódott vagyok. Nagyot küzdöttünk, próbáltunk huszáros hajrával fordítani, de nem sikerült, túl sok hibát követtünk el. Nagyon jó a csapatunk, de megérdemelten nyert Montenegró.”

Comments Closed