Brit lap: Görögország “márciusban csődbe mehet”

Görögország tíz héten belül törlesztésképtelenné válhat – írta bennfentes forrásokat idézve a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi konzervatív brit lap olyan banki illetékeseket idéz, akik részesei a görög államadósság-csökkentésről szóló, pénteken félbeszakadt tárgyalásoknak. A lap forrásai szerint Görögországnak jelenleg nincs elég pénze ahhoz, hogy eleget tegyen egy 14,4 milliárd eurós kötvényadósság-törlesztési kötelezettségnek, amely március 20-án válik esedékessé.

Az idézett bankárok szerint ha néhány napon belül nem sikerül dűlőre jutni az adósságrendezésről, akkor Görögország “elkerülhetetlenül” törlesztésképtelenné válik.

A görög adósság magánszektorbeli befektetői a javasolt mentőprogram alapján követeléseik felét leírnák, a másik feléből 15 százalékot készpénzben, 35 százalékot új kötvények formájában kapnának meg. A tárgyalások az új kötvények kamatszintjével kapcsolatos nézeteltérések miatt akadtak el.

Görögország államcsődjét és eurótagságának idei megszűnését – így az euróövezet legalább részleges idei felbomlását – nagy londoni befektetési és elemzőházak jó ideje gyakorlatilag tényként jósolják.

A Standard & Poor’s hitelminősítő – amely a hétvégén kilenc euróövezeti ország adóskockázati besorolását rontotta – Görögországra nem jelentett be negatív felülvizsgálatot, mert véleménye szerint az általa érvényben tartott görög “CC” besorolás – a világ legrosszabb szuverén adósosztályzata – a rövidesen bekövetkező görög törlesztésképtelenné válás “viszonylag magas kockázatát jelzi”.

Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) 2012-re szóló, Londonban minap ismertetett globális előrejelzésében közölte, hogy jelenleg 60 százalékos esélyt lát “legalább egy, de valószínűleg inkább több” tagország távozására az euróövezetből az idei év végéig. A cég londoni elemzői közölték azt is, hogy az eddigi 80 százalék helyett most már 99 százalékos eséllyel jósolják az euróövezet teljes szétesését egy évtizeden belül.

Egy másik nagy citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics előrejelzése szerint 2012 valószínűleg döntő év lesz az európai közös pénz számára, és ha a politikusok nem állnak elő a régóta ígért átütő erejű megoldási javaslatokkal, akkor az euróövezet “megszűnik létezni jelenlegi formájában”.

A ház londoni elemzői közölték: “legalábbis ez idő szerint” ez utóbbi fejleményt valószínűbbnek tartják, mint az euróválság megoldását, és azzal számolnak, hogy 2012-ben megkezdődik az euróövezet “korlátozott formájú” felbomlása.

A Capital Economics e forgatókönyve alapján az idén Görögország távozik, és 2013-ban “további kis tagállamok követik”.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja – januárra szóló havi világgazdasági előrejelzésében 40 százalékosra becsülte az euróövezet két éven belüli szétesésének esélyét. Az EIU szerint egy ilyen fejlemény Európában gazdasági depressziót, és a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna.

A cég londoni elemzői szerint ha a valutaunió teljesen összeomlik, a jelenlegi euróövezeti országok GDP-értéke a legutóbbi csúcsszinthez mérve legalább 10 százalékkal zuhanna, de az így számolt visszaesés mértéke elérhetné a 25 százalékot is. Az EIU e katasztrófa-forgatókönyve szerint a munkanélküliség a legtöbb eurótagállamban 20 százalék fölé emelkedne, a legsúlyosabban érintett országokban pedig megközelítené az 50 százalékot, és évekbe telne az európai életszínvonal visszatérése a válság előtti szintekre.

 

Comments Closed